Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko si v súvislosti s prípadom Skripaľ predvolalo veľvyslanca

Policajti uzatvárajú vstup na parkovisko supermarketu po tom, ako objavili podozrivé auto v blízkosti ktorého našli bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru otrávených v anglickom meste Salisbury 12. marca 2018. Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v meste Salisbury. Obaja sa stále nachádzajú v kritickom stave. Polícia prípad vyšetruje ako útok neznámou nervovoparalytickou látkou. Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok akúkoľvek účasť Ruska na útoku na exšpióna a jeho dcéru poprel.

Moskva 13. marca (TASR) - Rusko si v utorok predvolalo britského veľvyslanca Laurieho Bristowa. Došlo k tomu v súvislosti s obvineniami, že Moskva pravdepodobne stojí za útokom na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, ku ktorému došlo minulý týždeň v anglickom meste Salisbury, a pravdepodobne pri ňom bola použitá bojová otravná látka ruskej výroby. Informovala o tom spravodajská televízna stanica Sky News.

Britská premiérka Theresa Mayová v pondelok v parlamente povedala, že za útokom na Skripaľa a jeho dcéru s najväčšou pravdepodobnosťou stojí Moskva a zároveň dala Rusku ultimátum do utorňajšej polnoci, aby vysvetlilo, ako sa ruská nervovoparalytická bojová látka novičok z obdobia studenej vojny, ktorou boli Skripaľ a jeho dcéra otrávení, dostala do anglického Salisbury.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok akúkoľvek účasť Ruska na útoku na exšpióna a jeho dcéru poprel.

Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v meste Salisbury. Obaja sa stále nachádzajú v kritickom stave. Vo vážnom stave je aj policajt, ktorý sa im pokúšal pomôcť. Polícia prípad vyšetruje ako útok nervovoparalytickou látkou, ktorú neskôr identifikovali ako novičok.

Skripaľa v roku 2006 usvedčili v Rusku zo špionáže pre Britániu. Neskôr mu trest skrátili a v roku 2010 sa v rámci výmeny špiónov dostal na slobodu. Bývalý agent odvtedy žil utiahnutým životom v Salisbury.

Novičok (nováčik) je skupina mimoriadne účinných nervovoparalytických bojových prostriedkov, ktoré v 70.-80. rokoch vyvinuli v bývalom Sovietskom zväze. Podľa britského experta Thomasa Moora sú látky skupiny novičok jednými z najúčinnejších, aké kedy vznikli. Sú údajne desaťkrát účinnejšie ako látka VX, ktorou bol na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur vlani vo februári usmrtený brat severokórejského vodcu Kim Čong-una.