Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Rusko si v súvislosti s Ukrajinou predvolalo francúzskeho veľvyslanca

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Francúzsko je od začiatku ruskej vojenskej agresie jedným z najsilnejších spojencov Ukrajiny.

Moskva 19. januára (TASR) – Rusko si v piatok predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Moskve a tlmočilo mu oficiálnu sťažnosť. Odôvodnilo ju "narastajúcim zapojením" Francúzska do konfliktu na Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Ruské ministerstvo zahraničných vecí si 19. januára predvolalo francúzskeho veľvyslanca Pierra Lévyho a predložilo mu dôkazy narastajúceho zapojenia Paríža do konfliktu na Ukrajine," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Moskva tento krok podnikla iba niekoľko dní po svojom vyhlásení, v ktorom tvrdila, že jej jednotky v noci na stredu neďaleko mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny zabili niekoľko desiatok francúzskych žoldnierov. Kremeľ však na podporu svojich tvrdení neposkytol žiadne dôkazy.

Kyjev tvrdí, že počas útoku na Charkov boli poškodené obytné budovy, zranenia utrpelo najmenej desať ľudí. Rusko mesto pravidelne ostreľuje od roku 2022.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí ešte vo štvrtok odmietlo prítomnosť francúzskych žoldnierov na Ukrajine. Tlačový odbor francúzskeho ministerstva označil ruské obvinenie za "ďalšiu nešikovnú ruskú manipuláciu".

Francúzsko je od začiatku ruskej vojenskej agresie jedným z najsilnejších spojencov Ukrajiny. Francúzsky prezident Emmanuel Macron tento týždeň vyhlásil, že Paríž Kyjevu pošle niekoľko desiatok striel s ďalekým doletom.