Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Rusko skritizovalo tureckú pozemnú ofenzívu na severe Sýrie

Turecké tanky sú rozmiestnené pri hranici so Sýriou v tureckom meste Karkamis 25. augusta 2016.FOTO TASR/AP Foto: TASRAP

Turecko vraj zasahuje hlboko na území Sýrie, a to bez súhlasu sýrskej vlády alebo OSN, čím porušuje medzinárodné právo. Lavrov a Kerry budú v Ženeve rokovať o možnostiach vojenskej spolupráce v Sýrii.

Moskva 7. septembra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes ostro skritizovalo postup tureckej armády v Sýrii, ktorý podľa neho môže viesť k ďalšej destabilizácii vojnou zmietanej krajiny.

Podľa vyhlásenia, z ktorého citovala agentúra DPA, Turecko zasahuje "hlboko" na území Sýrie, a to bez súhlasu sýrskej vlády alebo Bezpečnostnej rady OSN, čo predstavuje porušenie medzinárodného práva. Ankara podľa Moskvy týmto spôsobom ohrozuje medzinárodné úsilie o vyriešenie konfliktu v Sýrii, ako aj distribúciu humanitárnej pomoci pre civilistov.



Turecko začalo v auguste v spolupráci s jednotkami Slobodnej sýrskej armády cezhraničnú ofenzívu v Sýrii, ktorej cieľom je vyčistiť prihraničnú oblasť od džihádistov Islamského štátu (IS) a zároveň zamedziť tomu, aby uvoľnený priestor ovládli kurdské milície. Rusko vojensky podporuje sýrsku vládu, pričom však udržiava kontakty aj so sýrskymi Kurdmi.

Predstavitelia Turecka a Ruska iba nedávno prikročili k naprávaniu vzťahov medzi svojimi krajinami, ktoré boli narušené od vlaňajšieho zostrelenia ruského vojenského lietadla v turecko-sýrskom pohraničí.

Lavrov a Kerry budú v Ženeve rokovať o možnostiach vojenskej spolupráce v Sýrii

Hlavní diplomatickí predstavitelia Spojených štátov a Ruska sa vo štvrtok a v piatok stretnú vo švajčiarskej Ženeve, aby prerokovali možnosti vojenskej spolupráce v Sýrii. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov a jeho americký rezortný kolega John Kerry sa na detailoch pripravovaného stretnutia dohodli v dnešnom telefonickom rozhovore.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry (vľavo) a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Foto: TASR/AP


Schôdzka by mala podľa agentúry AP vychádzať z tém a záverov, ku ktorým dospeli hlavy oboch krajín v pondelok na neformálnom rokovaní popri summite skupiny G20 v čínskom meste Chang-čou.

Biely dom komentoval, že prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin sa na schôdzke počas summitu G20 v debate o nastolení trvalého celoštátneho prímeria v Sýrii príliš neposunuli.



Lavrov a Kerry by mali v Ženeve okrem prímeria hovoriť aj o opatreniach, ktoré pomôžu pri širšej distribúcii humanitárnej pomoci sýrskym civilistom, uvádza vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí.

Americký rezort zahraničných vecí už cez víkend vyhlásil, že sa usiluje o dosiahnutie celoštátneho prímeria medzi silami režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a umiernenými povstalcami, a nielen o ďalšie "prerušenia násilností", ktoré budú iba dočasné a zastavia boje len v niektorých mestách a oblastiach.