Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Slobodná sýrska armáda tvrdí, že jej delegácie nenavštívili Moskvu

Ruský prezident Vladimir Putin, archívne foto Foto: TASR/AP

Správu o tom, že delegácie FSA niekoľkokrát zavítali na rokovania do Moskvy, priniesla agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie námestníka ruského ministerstva zahraničných vecí Bogdanova.

Moskva 27. októbra (TASR) - Jedna zo štyroch frakcií bojujúcich pod hlavičkou Slobodnej sýrskej armády (FSA) dnes poprela správu o tom, že delegácie FSA boli na rokovaniach v Moskve, ktorú priniesli ruské tlačové agentúry.

Ahmad Siúd, ktorý velí 13. divízii bojujúcej v rámci FSA, pre agentúru Reuters uviedol, že správa ruských agentúr nie je správna. Reuters dodala, že 13. divízia pôsobí na západe Sýrie, ktorý je od konca septembra terčom náletov ruských lietadiel pomáhajúcich sýrskej armáde v jej ofenzíve proti protivládnym povstalcom.

Hovorca ďalšieho zoskupenia bojujúceho v rámci FSA - organizácie Alwíjat Sajf aš-Šám, ktorá operuje v južnej časti Sýrie - uviedol, že zo strany FSA k ničomu podobnému nedošlo. "Pre nás je niečo také nepredstaviteľné, ísť do Moskvy a viesť s nimi dialóg. Nechceme ich pomoc," zdôraznil hovorca. Dodal, že jeho zoskupenie kontaktovalo "našich priateľov v iných oblastiach a nikto (do Moskvy) nešiel".

Správu o tom, že delegácie FSA niekoľkokrát zavítali na rokovania do Moskvy, priniesla agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie námestníka ruského ministerstva zahraničných vecí Michaila Bogdanova.

FSA je voľným združením povstaleckých skupín, z ktorých časť prijíma vojenskú podporu zo zahraničia - od odporcov sýrskeho prezidenta Bašára Asada. FSA nemá centrálne veliteľské štruktúry.

Západné štáty obviňujú Rusko z používania vojenskej sily proti prozápadným povstaleckým skupinám vrátane FSA od konca septembra, keď Moskva začala vykonávať vzdušné útoky pod zámienkou boja proti teroristom z Islamského štátu (IS).

Rusko však v sobotu zmenilo svoj postoj voči FSA, tvrdiac, že jeho vojenské letectvo podporí sýrskych povstalcov, ak bude poznať ich postoje. Vyjadrenie prišlo krátko nato, ako Moskvu navštívil sýrsky prezident Bašár Asad.

Hoci Moskva zdôrazňuje, že hlavným cieľom jej vojenských operácií je boj proti terorizmu, Západ obviňuje Kremeľ zo snáh o udržanie Asada pri moci a zabezpečenie svojich vlastných záujmov, najmä námorných zariadení.