Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Šojgu prijal v Moskve čínsku vojenskú delegáciu

Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu s námestníkom Ústrednej vojenskej komisie Komunistickej strany Číny Čang Jou-siom na oficiálnom uvítacom ceremoniáli pred ich rozhovormi v Moskve 8. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Čang Jou-si sa v stredu stretne aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informoval Kremeľ.

Moskva 8. novembra (TASR) — Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu v Moskve prijal čínsku delegáciu vedenú námestníkom Ústrednej vojenskej komisie Komunistickej strany Číny Čang Jou-siom. Rokovať majú o prehĺbení vojenskej spolupráce Moskvy s Pekingom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"My, na rozdiel od niektorých agresívnych západných krajín, nevytvárame vojenský blok. Vzťahy medzi Ruskom a Čínou sú príkladom strategickej spolupráce založenej na dôvere a rešpekte," citovalo Šojgua ruské ministerstvo obrany.

"Som si istý, že dnešné stretnutie bude ďalším krokom k prehĺbeniu mnohostranných väzieb medzi našimi krajinami a rezortmi obrany," dodal Šojgu. Dodal, že s Čang Jou-siom bude rokovať o "ďalších krokoch na rozvoj bilaterálnej spolupráce v oblasti obrany".

Čang Jou-si sa v stredu stretne aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informoval Kremeľ. Čínska delegácia zavítala do Ruska tri týždne po návšteve Putina v Pekingu, pripomína AFP.

Čína a Rusko často vyzdvihujú partnerstvo "bez hraníc" a hospodársku a vojenskú spoluprácu. Ich vzťahy sa ešte viac utužili po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári minulého roka, ktorú Čína otvorene neodsúdila.