Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Rusko: Spoločné cvičenia Arménska a USA podkopú stabilitu v regióne

Mínomet, ilustračné foto Foto: TASR

Jerevan obviňuje Baku, že koridor blokuje a bráni tak prísunu potravín do lokalít obývaných Arménmi.

Moskva 7. septembra (TASR) - Kremeľ vo štvrtok kritizoval plánované spoločné vojenské cvičenie Arménska a Spojených štátov. Podľa Moskvy to môže zhoršiť už tak nestabilnú situáciu v regióne južného Kaukazu. TASR prevzala správu z agentúr AFP a Reuters.

Cvičenie "Eagle Partner 2023" sa uskutoční od 11. do 20. septembra s cieľom pripraviť arménske sily na účasť v medzinárodných mierových misiách, uviedlo v stredu arménske ministerstvo obrany.

"Realizácia takýchto cvičení nepochybne neprispieva k stabilizácii situácie ani k posilneniu atmosféry vzájomnej dôvery v regióne,"
uviedol kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

Podľa jeho slov Rusko v južnom Kaukaze "naďalej plní svoje funkcie garanta bezpečnosti a pokračuje v svedomitej, dôslednej a konštruktívnej práci s Jerevanom aj Baku".

Arménsky premiér Nikol Pašinjan cez víkend kritizoval Rusko, že nedokáže udržať poriadok v Lačinskom koridore - jedinej ceste spájajúcej Arménsko s odštiepeneckým regiónom Náhorný Karabach. Moskva s touto kritikou nesúhlasí.

Rusko nasadilo svoje sily na hliadkovanie na tejto trase v roku 2020 po vojne medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Jerevan obviňuje Baku, že koridor blokuje a bráni tak prísunu potravín do lokalít obývaných Arménmi.

Rusko má v Arménsku vojenskú základňu a považuje sa za poprednú mocnosť v regióne, ktorý bol do roku 1991 súčasťou Sovietskeho zväzu.

Jerevan a Baku sa dlhodobo sporia o Náhorný Karabach. Územie leží v horskom regióne Azerbajdžanu, ale obývajú ho predovšetkým etnickí Arméni. Obe krajiny viedli v uplynulých desaťročiach dve vojny o tento región.