Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Rusko sprístupnilo archívne materiály o bitke o Berlín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dokumenty, ktoré ruské ministerstvo obrany zverejnilo počas tohto víkendu, poskytujú podrobnosti o bitke o Berlín trvajúcej niekoľko týždňov.

Moskva 2. mája (TASR) - Rusko zverejnilo časti svojho archívu, v ktorom sú dobové materiály o obsadzovaní Berlína v roku 1945. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Dokumenty, ktoré ruské ministerstvo obrany zverejnilo počas tohto víkendu, poskytujú podrobnosti o bitke o Berlín trvajúcej niekoľko týždňov. Prístupné sú aj hlásenia, ktoré písal veliteľ sovietskych jednotiek v Nemecku, generál Georgij Žukov.

V jednom z hlásení veliteľstva 1. bieloruského frontu sa napr. píše: "Každá ulica, štvrť, jednotlivý dom, byt, izba, suterén je nepriateľom tvrdohlavo bránený a mení sa tak na opevnený bod a ohnisko obrany."

K zverejneniu písomností a dobových fotografií došlo pri príležitosti 75. výročia udalostí z 2. mája 1945, keď Červená armáda po ťažkých bojoch podnikla rozhodujúcu bitku o Berlín.

Odtajnené historické dokumenty pochádzajú z fondov ruského Ústredného vojenského archívu. Multimediálna sekcia na oficiálnej webovej stránke ministerstva obrany zverejňuje bojové správy a zvodky, hlásenia a plány operácií, zoznamy vyznamenaných, spomienky i fotografie, ktoré poskytujú svedectvo o charaktere bojov o Berlín, napísala agentúra TASS.

Zverejnený bol aj rozkaz posledného veliteľa Berlína, generála delostrelectva Helmuta Weidlinga, v ktorom nemecké jednotky brániace mesto vyzval, aby okamžite prestali klásť odpor.

Dňa "30. apríla 1945 führer (Adolf Hitler) spáchal samovraždu. My, ktorí sme mu sľúbili vernosť, sme zostali ponechaní sami na seba (...) Nedostatok ťažkých zbraní, streliva a celková situácia spôsobujú, že náš (ďalší) boj je zbytočný (...), predlžuje strašné utrpenie civilného obyvateľstva Berlína a našich zranených. Každý, kto padne v bitke o Berlín, zomiera zbytočne". Vo svojej správe nemecký generál oznamuje, že po dohode s najvyšším velením sovietskych vojsk žiada "okamžite zastaviť boje."

Osobitne zaujímavé sú podľa TASS dobové fotografie budovy gestapa, nemeckého ministerstva zahraničných vecí, Brandenburskej brány, Varšavského mosta či továrne na výrobu žiaroviek značky Osram.

Ako poznamenala DPA, Rusko pravidelne zverejňuje časti svojich archívov s cieľom obhajovať historické fakty, uviedlo ministerstvo obrany.

Výročie sovietskeho víťazstva nad nacistickým Nemeckom je v Rusku významným sviatkom. Veľkolepé oslavy plánované na 9. mája budú výrazne obmedzené opatreniami zavedenými počas epidémie koronavírusu v Rusku.

Zvyšok Európy oslabuje koniec svetovej vojny a deň víťazstva nad fašizmom 8. mája, v deň výročia formálneho prijatia bezpodmienečnej kapitulácie Nemecka spojencami.