Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko sťahuje svojich dôstojníkov z kontrolného centra v Donbase

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa ruského ministerstva sa stretlo s vážnymi ťažkosťami v dôsledku postoja ukrajinských orgánov.

Moskva 18. decembra (TASR) - Rusko sťahuje svojich zástupcov v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu (JCCC), ktoré sa na juhovýchode Ukrajiny usiluje o presadzovanie prímeria medzi znepriatelenými stranami. Informovalo o tom v pondelok na svojej internetovej stránke ruské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa neho ukrajinská strana "úmyselne vytvorila napätú morálnu a psychologickú situáciu" pre zástupov Ruska v JCCC. Tí preto opustia Ukrajinu už v utorok.

Ruský rezort diplomacie vo svojom vyhlásení pripomína, že JCCC, ktorého cieľom je pomáhať pri realizácii minských dohôd, bolo založené v septembri 2014 na žiadosť ukrajinskej strany, a to na základe dohôd medzi prezidentmi Ruska a Ukrajiny. V Centre pôsobia zástupcovia ukrajinských a ruských ozbrojených síl (75 dôstojníkov, ktorí sa menia každé tri mesiace). V počiatočnej fáze boli v Centre aj zástupcovia samozvaných republík v Donbase.

Ministerstvo taktiež uviedlo, že JCCC sa od svojho vzniku stalo dôležitým mechanizmom na dosiahnutie mierového urovnania konfliktu na juhovýchode Ukrajiny a zohralo významnú úlohu pri monitorovaní situácie a riešení sporných otázok pozdĺž demarkačnej línie medzi stranami v Donbase. Doplnilo, že ruskí dôstojníci významne prispeli k stabilizácii regionálnej situácie a poskytovali praktickú pomoc Špeciálnej pozorovateľskej misii (SMM) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine.

Podľa ruského ministerstva sa však JCCC stretlo s vážnymi ťažkosťami v dôsledku postoja ukrajinských orgánov. "Napríklad Kyjev kategoricky namietal proti akémukoľvek dokumentovaniu riadenia operácií Centra. Pokusy vyriešiť tento problém bilaterálne, ako aj na úrovni minskej kontaktnej skupiny alebo normandského formátu však neboli úspešné," konštatoval rezort.

Podľa neho ukrajinská strana - v rozpore s dohodou medzi prezidentmi Ruska a Ukrajiny o zriadení a nasadení Centra - "úmyselne vytvorila napätú morálnu a psychologickú situáciu" pre ruský personál v JCCC a brzdila plnenie ich úradných povinností. "Napríklad ruskí dôstojníci mali obmedzený prístup k demarkačnej čiare a nemohli účinne monitorovať prácu personálu na spoločných pozorovacích miestach na území kontrolovanom Ukrajinou. Občas mali zakázané kontaktovať miestnu populáciu," tvrdí ruský rezort diplomacie.

Okrem toho, ako poznamenal, od 1. januára 2018 plánuje Kyjev zaviesť nový postup týkajúci sa vstupu ruských občanov na Ukrajinu a ich pobytu v krajine. Podľa tohto postupu budú musieť ruskí občania vopred poskytnúť ukrajinským orgánom podrobné osobné údaje. "To je v rozpore s ustanoveniami dohody zo 16. januára 1997 medzi vládou Ruskej federácie a vládou Ukrajiny o bezvízovom cestovaní ruských a ukrajinských občanov - a pre ruských vojakov to je neprijateľné," zdôraznilo ruské ministerstvo.

Rezort poznamenal, že v rámci kontaktov Ruska s Ukrajinou v normandskom formáte a v minskej kontaktnej skupine Moskva trvala na potrebe vyriešiť túto otázku bez zaujatosti voči účasti Ruska na práci v Centre, ale "ukrajinská strana ignorovala naše požiadavky".

"Za týchto podmienok sa ďalšia práca misie ruských ozbrojených síl v Centre stala nemožnou. Preto 19. decembra 2017 ruskí dôstojníci, ktorí pracujú v centre, opustia územie Ukrajiny. Už sme informovali našich zahraničných partnerov o tomto nútenom opatrení a poznamenali sme, že ukrajinská strana prevezme plnú zodpovednosť za akékoľvek možné dôsledky," dodalo ruské ministerstvo zahraničných.