Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Súd v Rusku predĺžil väzbu novinárky stanice Rádio Sloboda

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Novinárka je vo vyšetrovacej väzbe od polovice októbra 2023.

Moskva 1. februára (TASR) — Súd v ruskom meste Kazaň vo štvrtok rozhodol, že novinárka Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) Alsu Kurmaševová zostane vo väzbe minimálne do 5. apríla. Informovali o tom agentúra AFP a samotná RFE/RL.

Novinárka je vo vyšetrovacej väzbe od polovice októbra 2023. Ruské úrady Kurmaševovú obvinili, že si nesplnila zákonom stanovenú povinnosť a nezaregistrovala sa ako tzv. zahraničný agent. Navyše zbierala informácie o ruskej armáde. Hrozí jej za to päť rokov väzenia.

Kurmaševová, ktorá pracuje pre portál Slobodnej Európy v tatárskom a baškirskom jazyku, bola zadržaná 18. októbra. Najskôr ju oficiálne vzali do väzby - pôvodne na niekoľko dní. Neskôr však súd v Kazani, administratívnom centre Tatárska, rozhodol, že vo väzbe z "preventívnych dôvodov“ zostane do 5. decembra.

Vo štvrtok bola novinárke väzba predĺžená do 5. apríla. Súd pritom súčasne odmietol advokátov návrh na zmenu preventívneho opatrenia na domáce väzenie.

Štvrtkové súdne pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami. Novinári si mohli vypočuť len verdikt súdu, ostatným bol vstup do pojednávacej miestnosti zamietnutý. V súdnej sieni boli prítomní aj zástupcovia veľvyslanectiev Česka, Holandska a Rakúska.

Alsu Kurmaševová má americké i ruské občianstvo. Pred svojím zatknutím žila s manželom a deťmi v Prahe. V polovici mája minulého roka prišla z rodinných dôvodov na niekoľko dní do rodnej Kazane.

Vlani 2. júna, tesne pred odletom z Ruska, Kurmaševovú na letisku v Kazani zadržali bezpečnostné zložky, ktoré jej skonfiškovali americký i ruský pas.

O niekoľko dní neskôr sa proti novinárke začalo trestné stíhanie pre neoznámenie druhého občianstva. Kurmaševová sa vtedy písomne zaviazala, že z Kazane nikam neodcestuje.

Vyšetrovanie jej prípadu sa ťahalo niekoľko mesiacov. Až v októbri ju magistrátny súd v Kazani uznal za vinnú a uložil jej pokutu 10.000 rubľov.

Týždeň po vyhlásení tohto rozsudku - 18. októbra -, novinárku opäť zadržali a vzali do vyšetrovacej väzby — tentoraz na základe obvinenia zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

Zadržanie Alsu Kurmaševovej odsúdili vlády Kanady, Česka republiky, Francúzska, Poľska a Švédska, ako aj vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, vedenie Európskeho parlamentu, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európa (OBSE) i ďalšie novinárske a ľudskoprávne organizácie, ktoré žiadajú jej okamžité prepustenie na slobodu.