Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Rusku sa vo Sviatok práce konali demonštrácie aj tzv. monštrácie

Rusi mávajú zástavami a skandujú počas prvomájových osláv na Červenom námestí v Moskve 1. mája 2016. Foto: TASR/AP

Sviatok práce tohto roku koliduje so slávením pravoslávnej Veľkej noci.

Moskva 1. mája (TASR) - Desiatky tisíc ľudí prišli dnes na Červené námestie v centre Moskvy na prvomájový sprievod, ktorý zorganizovala federácia nezávislých odborových zväzov s vládnou stranou Jednotné Rusko.

Agentúra AP uviedla, že podobné manifestácie sa dnes konali vo väčšine ruských miest.

Ako sa už stalo zvykom, ich účastníci nekritizovali ani prezidenta Vladimira Putina, ani jeho vládu, a to ani za znižovanie životnej úrovne v Rusku. Slogany na transparentoch tento rok žiadali zvýšenie miezd a zamestnanosti mladých. Objavili sa však aj heslá proti migrantom.

Ľavicové strany a združenia usporiadali vlastné pochody, informovala agentúra AP.

Rusi hrajú na harmonikách počas prvomájových osláv na Námestí Lubjanskaja v Moskve 1. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Sviatok práce tohto roku koliduje so slávením pravoslávnej Veľkej noci. Vodca ruských komunistov Gennadij Ziuganov dnes pre ruské agentúry vyhlásil, že slávi Veľkú noc aj napriek útlaku, ktorému bola pravoslávna cirkev za sovietskych vystavená zo strany komunistov.

Keď ho jeden z účastníkov komunistickej demonštrácie pozdravil, ako je na Veľkú noc zaužívané: "Kristus vstal z mŕtvych", Ziuganov správne odpovedal: "Naozaj vstal (z mŕtvych)".

Okrem toho sa dnes v Novosibirsku konala aj tzv. monštrácia, ktorú ako alternatívu k obvyklým prvomájovým demonštráciám v meste od roku 2004 organizuje skupina nekonvenčných aktivistov a umelcov.

Účastníci pochodu mali transparenty s nápismi: "Klonuj bobry" či "Buď sovou". Na podujatí sa podľa polície zišlo asi 2000 ľudí. Akcia sa zaobišla bez incidentov, dodala agentúra Interfax.