Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Západní diplomati považujú Asada za lepšiu alternatívu než islamistov

Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Podľa ruského ministra zahraničných vecí sa západní diplomati zaoberali myšlienkou, že Asadovo zotrvanie v úrade by bolo pre Sýriu menším zlom.

Moskva 20. decembra (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyjadril názor, že západní diplomati vo zvýšenej miere považujú za lepšiu alternatívu pre Sýriu, ak by zostal pri moci Bašár Asad a nevládli tam islamistickí militanti.

Lavrov uviedol v rozhovore, ktorý dnes uverejnila tlačová agentúra RIA, že niektorí jeho západní kolegovia prejavili takúto myšlienku nielen pri súkromných stretnutiach, ale aj vo výrokoch na verejnosti.

Podľa Lavrova sa západní diplomati zaoberali myšlienkou, že Asadovo zotrvanie v úrade by bolo pre Sýriu menším zlom, než keby sa krajiny zmocnili islamisti, informovala tlačová agentúra Reuters.

Rusko bolo v sýrskej občianskej vojne najvýznamnejším prívržencom Asada. Moskva tvrdí, že odchod Asada z úradu nesmie byť podmienkou na uskutočnenie mierových rozhovorov.

V Ženeve sa dnes vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) pre Sýriu Lachdar Bráhímí stretol s predstaviteľmi USA a Ruska. Cieľom rokovaní je prekonať posledné prekážky pred mierovou konferenciou o Sýrii, naplánovanou na 22. januára.