Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Porošenko upokojuje v súvislosti so situáciou na východe Ukrajiny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Foto: TASR/AP

Hovorca ukrajinskej armády medzitým oznámil, že ukrajinské sily sa preskupili, aby bránili prístavné mesto Mariupol.

Novoazovsk 28. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že situácia v oblasti konfliktu na východe krajiny je mimoriadne zložitá, avšak "dostatočne kontrolovaná".

"Úprimne povedané, situácia je samozrejme veľmi ťažká a nikto ju nebude zľahčovať, avšak je dostatočne kontrolovaná na to, aby sme nepodliehali panike a zachovali si chladnú hlavu, zdravý rozum," citovala Porošenka agentúra Ukrinform.

Porošenko pred zasadnutím Rady národnej bezpečnosti a obrany, zvolanom po obsadení strategického mesta Novoazovsk Ruskom podporovanými separatistami, dodal, že ruské jednotky prišli "na záchranu" vzbúrencov po predošlých úspechoch ukrajinských síl.

Hovorca ukrajinskej armády medzitým oznámil, že ukrajinské sily sa preskupili, aby bránili prístavné mesto Mariupol, západne od Novoazovska pozdĺž pobrežia Azovského mora. Podľa jeho slov tam majú dostatok vojakov na to, aby zabránili aj jeho dobytiu separatistami, uviedla agentúra Reuters.

Na Ukrajinu vstúpili z Ruska dve kolóny tankov

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko oznámil, že dve kolóny tankov z Ruska dnes vstúpili do strategického mesta Novoazovsk.

Lysenko uviedol, že na ukrajinské sily predtým pálili z ruského územia približne o 11.00 h z raketových systémov Grad. Asi o hodinu a pol neskôr podľa neho začali útok dve kolóny, ktorých súčasťou boli tanky a ďalšie bojové vozidlá. Tie neskôr prenikli na Ukrajinu z Veselo-Voznesenky a Maximova v ruskej Rostovskej oblasti.

Ukrajinská pohraničná stráž sa stiahla, pretože nemala k dispozícii ťažkú výzbroj, uviedla tlačová agentúra AP.