Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

MRAZIVO NA SIBÍRI: Teploty klesli na takmer mínus 60 stupňov Celzia

Husté sneženie v Moskve v Rusku v pondelok 4. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Neobvykle skorý prílev mrazivého vzduchu postihol aj regionálnu metropolu Jakutsk, ktorá leží zhruba 5000 kilometrov východne od Moskvy a je jedným z najchladnejších miest na svete.

Jakutsk 5. decembra (TASR) - V odľahlých oblastiach ruskej Sibíri klesli teploty až na mínus 58 stupňov Celzia. Pocitová teplota v Jakutskej republike na severovýchode Sibíri dosahuje v dôsledku vlhkosti a vetra až mínus 63 stupňov, informovala v utorok agentúra Reuters.

Neobvykle skorý prílev mrazivého vzduchu postihol aj regionálnu metropolu Jakutsk, ktorá leží zhruba 5000 kilometrov východne od Moskvy a je jedným z najchladnejších miest na svete. Na miestnom trhu sa ryby aktuálne predávajú hlboko mrazené aj bez mrazničiek.

"Prišiel som sem práve kvôli tomu, aby som si vyskúšal toto počasie a mal som šťastie, pretože v decembri to takto zvyčajne nebýva," uviedol v Jakutsku pre Reuters cestovateľ, ktorého brada, čiapka i šatka boli pokryté ľadom. "Keby som nemal dobré oblečenie, zamrzol by som v priebehu niekoľkých minút," dodal.

Reuters pripomína, že teploty klesajúce až pod mínus 50 stupňov sú aj v chladnom Jakutsku v ostatných rokov zriedkavé, čo spôsobuje topenie tamojšej trvalo zamrznutej pôdy, čiže permafrostu.