Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruský prezident Vladimír Putin sa zaviazal, že teroristov úplne zničí

Vladimír Putin Foto: TASR/AP

Polícia vo Volgograde dnes zadržala desiatky ľudí v rámci razií po dvoch útokoch - nie sú však žiadne signály, že by niektorý zo zadržaných bol zapletený do atentátov.

Volgograd 31. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes nekompromisne vyhlásil, že zničí "teroristov".

Reagoval tak na dva krvavé bombové útoky, ku ktorým došlo v rozpätí necelých 24 hodín v juhoruskom meste Volgograd a ktoré vyvolali bezpečnostné obavy pred zimnými olympijskými hrami v Soči. Tie sa začínajú už 7. februára.

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Putin sa v posolstve pred Novým rokom prvýkrát verejne vyjadril k atentátom, ktorí spáchali samovražední bomboví útočníci vo Volgograde v nedeľu na železničnej stanici a v pondelok v trolejbuse. Zabili pri tom najmenej 34 ľudí. Volgograd približne s jedným miliónom obyvateľov sa nachádza 700 kilometrov severozápadne od Soči.

Bombové útoky vyvolali obavy z ďalších atentátov pred blížiacimi sa olympijskými hrami v Rusku, ktoré sa začínajú o necelých šesť týždňov v Soči, stredisku na pobreží Čierneho mora, a sú pre Putina vecou prestíže.

"Uisťujem vás, že budeme neľútostne a dôsledne pokračovať v boji proti teroristom, až kým ich úplne nezničíme," vyhlásil počas návštevy mesta Chabarovsk na ruskom Ďalekom východe Putin, ktorého citovali ruské tlačové agentúry.

"Drahí priatelia, skloňme hlavy pred obeťami krutých teroristických činov," povedal ruský líder, ktorému sa nedarí rozdrviť islamských militantov v moslimských oblastiach v severnom Kaukaze.

Polícia vo Volgograde dnes zadržala desiatky ľudí v rámci razií po dvoch útokoch - nie sú však žiadne signály, že by niektorý zo zadržaných bol zapletený do atentátov. K zodpovednosti za ne sa neprihlásil nikto.

Vláda Spojených štátov sa obáva, že islamskí militanti sa možno pripravujú na ďalšie útoky zamerané na narušenie olympijských hier a ponúkla Rusku užšiu spoluprácu v bezpečnostnej oblasti.