Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Odstúpim, ak si vyberú Sýrčania iného lídra, sľubuje Rusku Asad

Bašár Asad Foto: TASR/AP Photo/SANA

V Sýrii prebieha už 17 mesiacov povstanie proti dlhoročnému prezidentovi Asadovi a jeho autokratickému režimu.

Paríž 10. septembra (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad oznámil Rusku, že je pripravený odstúpiť, ak si Sýrčania vyberú vo voľbách iného lídra. Uviedol to námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov, ktorý po stretnutí so sýrskymi disidentmi v Paríži poskytol rozhovor francúzskemu denníku Le Figaro.

Námestník ruského ministra povedal, že sýrsky "režim je stále pevný". Podporuje ho významná časť obyvateľstva a tá sa obáva ľudí, ktorí môžu prísť na jeho miesto.

"Asad nám to sám povedal. Ale neviem, nakoľko je úprimný," povedal Bogdanov v interview a pokračoval: "Jasne nám tiež povedal, že ak ho jeho ľud nebude chcieť a ak si vo voľbách vyberie iného lídra, odstúpi."

V Sýrii prebieha už 17 mesiacov povstanie proti dlhoročnému prezidentovi Asadovi a jeho autokratickému režimu, ktoré bolo inšpirované tzv. arabskou jarou, teda prodemokratickými revolúciami v iných blízkovýchodných krajinách. Asad potláča povstanie krvavými zásahmi a dosiaľ odmietal výzvy medzinárodného spoločenstva na odstúpenie.