Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že dobylo dedinku Pobeda na východe Ukrajiny

Na snímke ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Moskva po vyše roku uviaznutých bojov obnovila ofenzívu na východe Ukrajiny a na front nasadzuje množstvo vojakov a delostrelectva.

Moskva 22. februára (TASR) - Rusko vo štvrtok oznámilo, že jeho vojaci ovládli dedinku Pobeda (Víťazstvo), približne päť kilometrov západne od mesta Doneck na východe Ukrajiny. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Ak sa ruské dobytie potvrdí, Rusko mierne posunulo frontovú líniu západným smerom. Minulý týždeň tiež po mesiacoch bojov obsadila mesto Avdijivka, 15 kilometrov do Donecka.

"Na doneckom fronte jednotky južného okruhu ruskej armády oslobodili dedinu Pobeda a zlepšili svoje pozície popri frontovej línii," uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajina o niekoľko minút v krátkom vyhlásení napísala, že "zatláča späť nepriateľské sily" v Pobede.

"Rusi sústreďujú svoju hlavnú činnosť na Doneckú oblasť," informoval ukrajinský veliteľ v oblasti generál Olexandr Tarnavskyj.

Moskva po vyše roku uviaznutých bojov obnovila ofenzívu na východe Ukrajiny a na front nasadzuje množstvo vojakov a delostrelectva.

Kyjev v tejto situácii trápi nedostatok munície a meškajúca pomoc Západu. Napríklad v Spojených štátoch, ktoré sú najväčším spojencom Ukrajiny, prebieha politický spor o pokračovanie dodávok streliva a zbraní.