Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že dobylo dedinu Chromove na okraji Bachmutu

Letecký pohľad na auto opustené na frontovej línii blízko Bachmutu, Donecká oblasť, Ukrajina, streda 22. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Ruskí vojaci dobyli Bachmut ležiaci, v Doneckej oblasti, v máji, po jednej z najkrvavejších bitiek od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Moskva 29. novembra (TASR) - Rusko v stredu vyhlásilo, že jeho ozbrojené sily ovládli malú dedinu Chromove na okraji mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Ruskí vojaci dobyli Bachmut ležiaci, v Doneckej oblasti, v máji, po jednej z najkrvavejších bitiek od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

"Vojaci, podporovaní vzdušnou a delostreleckou paľbou, zlepšili svoje pozície na frontovej línii a oslobodili dedinu Arťomovskoje," uviedlo ruské ministerstvo obrany na každodennom brífingu, pričom použilo niekdajší názov pre Chromove.

Agentúra AFP nemohla toto tvrdenie nezávisle overiť.

Dedinu Chromove, nachádzajúcu na západnom okraji Bachmutu, podľa satelitných záberov tvorilo pred ruskou inváziou iba zopár ulíc a niekoľko desiatok domov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu po dobytí Bachmutu tvrdil, že dobytie Bachmutu umožní ruským vojakom postupovať ďalej dovnútra ukrajinského územia a dosiahnuť výrazné územné zisky.

Ruské sily sa však od Bachmutu prakticky nepohli, pritom nezávislí vojenskí analytici hovoria, že toto mesto má len malý strategický význam.

Bachmut a jeho predmestia boli počas dlhých mesiacov intenzívnej delostreleckej paľby a mestského boja úplne zničené.

Jevgenij Prigožin, ktorého súkromná žoldnierska spoločnosť Vagnerova skupiny viedla útok Ruska na Bachmut, povedal, že pri tejto vojenskej operácii zahynulo 20.000 jeho bojovníkov.

Rusko vlani oznámilo anektovanie Doneckej oblasti - spolu s troma ďalšími oblasťami na východe a juhu Ukrajiny - napriek tomu, že tento ukrajinský región ani celý neokupuje.