Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že jeho lietadlá zahnali dva drony nad Čiernym morom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

V utorok predtým Rusko vyhlásilo, že v tejto oblasti zničilo dva ukrajinské vojenské člny.

Moskva 23. augusta (TASR) - Rusko v utorok tvrdilo, že jeho dve bojové lietadlá zahnali dva drony nad Čiernym morom. Moskva však konkrétne neuviedla, ktoré krajiny tam drony poslali. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Dve ruské bojové lietadlá vzlietli, aby zabránili prípadnému narušeniu štátnej hranice Ruska a zasiahli proti dronom, ktoré vykonávali elektronický prieskum," uviedlo ministerstvo obrany a identifikovalo drony ako MQ-9 Reaper a Bayraktar TB2.

Prvý dron je americkej výroby a druhý tureckej.

Výsledkom zásahu bolo, že "drony zmenili smer letu a opustili oblasť, kde vykonávali letecký prieskum", dodalo ruské ministerstvo.

V Čiernom mori sa obnovilo napätie odvtedy, čo Rusko v polovici apríla odstúpilo od obilnej dohody, ktorá umožňovala aj počas vojny bezpečný vývoz obilia z ukrajinských prístavov po mori do ďalších častí sveta. Obe strany teraz stupňujú útoky v oblasti Čierneho mora.

V utorok predtým Rusko vyhlásilo, že v tejto oblasti zničilo dva ukrajinské vojenské člny.

V posledných mesiacoch pribúdajú nad Čiernym morom a Baltským morom aj incidenty medzi ruskými a západnými lietadlami.

Napätie medzi Moskvou a Washingtonom stúplo, keď sa americký dron Reaper v polovici marca zrútil do Čierneho mora po kolízii s ruským bojovým lietadlom.

Moskva v máji vyhlásila, že vo vzdušnom priestore nad Baltským morom zastavila pri dvoch rôznych incidentoch za týždeň štyri americké strategické bombardéry.

Rusko tiež tvrdilo, že zastavilo francúzske, nemecké, poľské a britské lietadlá.