Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že obsadilo obec na východe Ukrajiny

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zámerom ruských vojakov je podľa nej pritiahnuť do tejto oblasti ukrajinské zdroje v čase, keď Kyjev vykonáva protiofenzívu v južnej časti krajiny, cituje AFP.

Moskva 5. augusta (TASR) - Rusko v sobotu vyhlásilo, že obsadilo obec Novoselivske v Luhanskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Kyjev z tejto oblasti najnovšie hlásil stupňujúce sa útoky, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

"V oblasti Kupianska bola v dôsledku kompetentných a profesionálnych krokov vojenských jednotiek západného velenia oslobodená obec Novoselivske," uviedlo ruské ministerstvo obrany na platforme Telegram. Ako dodalo, "ofenzívne operácie a širokom fronte... zlepšili situáciu" ruských síl.

Ukrajinská armáda ešte v piatok uviedla, že čelí rastúcemu počtu ruských útokov na východe krajiny. "Počet nepriateľských útokov vzrástol. Prebiehajú ťažké boje," uviedla na Telegrame námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

Zámerom ruských vojakov je podľa nej pritiahnuť do tejto oblasti ukrajinské zdroje v čase, keď Kyjev vykonáva protiofenzívu v južnej časti krajiny, cituje AFP.

"V sektore Kupianska si nepriateľ stanovil za cieľ opätovne získať územia, o ktoré prišiel vlani na jeseň," dodala Maľarová.

Koncom leta a počas jesene 2022 Ukrajina opätovne dobyla územie na juhu Chersonskej a na severovýchode Charkovskej oblasti v rámci bleskových protiofenzív.

Ukrajina začala ďalšiu rozsiahlu protiofenzívu v júni, v súčasnosti však čelí stabilnej, niekoľko mesiacov budovanej ruskej obrane.