Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila v jeho pohraničí kazetovou muníciou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Rylsk v Kurskej oblasti je od ukrajinských hraníc vzdialené necelých 30 kilometrov a žije v ňom asi 15 000 ľudí.

Moskva 5. októbra (TASR) - Rusko vo štvrtok obvinilo Ukrajinu z použitia kazetovej munície pri útoku na ruské pohraničné mestečko Rylsk. Pri útoku utrpela zranenia jedna osoba a bolo poškodených niekoľko budov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Moskva opakovane obviňuje Kyjev z používania kazetovej munície, a to aj pri útokoch v ruskom pohraničí. O jej dodaní Ukrajine Spojené štáty rozhodli v júli.

"Pohraničné mestečko Rylsk bolo z Ukrajiny ostreľované kazetovou muníciou," uviedol gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt.

Dodal, že jednu ženu zranili šrapnely a po prevezení do nemocnice jej bola poskytnutá potrebná zdravotná starostlivosť. "Našla sa aj nevybuchnutá munícia," uviedol Starovojt.

Rylsk v Kurskej oblasti je od ukrajinských hraníc vzdialené necelých 30 kilometrov a žije v ňom asi 15 000 ľudí.

Humanitárne organizácie kritizujú používanie kazetovej munície, ktorá môže na širokú oblasť rozptýliť menšie výbušniny. Jej používanie preto zakazuje vyše 120 krajín.

Rusko sa k nim nepripojilo a zásoby týchto zbraní používa v súčasnom konflikte. Ukrajina a monitorovacie skupiny ho obviňujú z ich používania aj v oblastiach obývaných civilistami.

Podľa ruských predstaviteľov došlo vo štvrtok v dôsledku ukrajinských útokov k výpadkom elektrickej energie v 67 ruských mestách a obciach. Ukrajinské drony totiž podľa médií zasiahli na západe Ruska dve elektrické rozvodne v okresoch Sudža a Gluškovo v Kurskej oblasti, uvádza agentúry DPA.

Starovojt potvrdil, že prišlo k útokom na infraštruktúru v okresoch Sudža, Korenovo a Gluškovo a že prišlo k výpadku dodávok elektrickej energie. Nešpecifikoval však počet zasiahnutých odberných miest.