Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že útočníci z koncertnej haly mali kontakty na Ukrajine

Pohľad na zhorenú budovu koncertnej sály Crocus City Hall po teroristickom útoku v západnej časti Moskvy 23. marca 2024. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok sa ešte včera prihlásila islamistická organizácia Islamský štát.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 23. marca (TASR) – Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu vyhlásila, že teroristi stojaci za piatkovým útokom v Moskve mali kontakty na Ukrajine a snažili sa tam po útoku uniknúť, uvádzajú ruské štátne tlačové agentúry. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Zločinci po spáchaní teroristického útoku zamýšľali prekročiť rusko-ukrajinskú štátnu hranicu a na ukrajinskej strane mali príslušné kontakty," uviedla ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním na FSB po tom, ako bezpečnostná služba ohlásila zatknutie 11 osôb v spojitosti s útokom. FSB takisto začala vyšetrovanie v spojitosti s terorizmom.

K zodpovednosti za útok sa ešte včera prihlásila islamistická organizácia Islamský štát. Bojovníci Islamského štátu "zaútočili na veľké zhromaždenie... na predmestí ruského hlavného mesta Moskva," uviedla skupina vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.

Do koncertnej sály Crocus City Hall v meste Krasnogorsk na predmestí Moskvy vpadli v piatok večer viacerí muži ozbrojení automatickými zbraňami a granátmi. Počet obetí stúpol na vyše 90 ľudí a ďalší sú zranení. Z budovy boli hlásené výbuchy a zachvátil ju rozsiahly požiar.