Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Rusko: Údaje z čiernej skrinky ukazujú, že IL-76 zostrelili vo vzduchu

Na videosnímke hustý čierny dym stúpa po zrútení ruského vojenského transportného lietadla Il-76 v obytnej štvrti pri Jablonove v ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou v stredu 24. januára 2024. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany označilo pád lietadla za teroristický útok, ktorý pripísalo Ukrajine.

Moskva/Londýn 30. januára (TASR) - Údaje zo zapisovačov letových údajov z lietadla Il-76, ktoré sa zrútilo minulý týždeň v blízkosti rusko-ukrajinskej hranice, potvrdzujú, že bolo zostrelené vo vzduchu. S odvolaním sa na zdroje v ruských orgánoch činných v trestnom konaní citované ruskou tlačovou agentúrou TASS o tom v utorok informovala britská televízia SKY News.

"Údaje čiernej skrinky vylučujú všetky možné verzie havárie Il-76 a potvrdzujú, že lietadlo bolo vystavené vonkajšiemu vplyvu, to znamená, že bolo zostrelené vo vzduchu," povedal nemenovaný zdroj pre TASS, pričom zdôraznil, že "všetko je očividné". Zdroj doplnil, že analýza údajov z čiernych skriniek pokračuje.

K pádu lietadla došlo v stredu 24. januára sa v Belgorodskej oblasti na západe Ruska. Vojenské dopravné lietadlo Il-76 malo údajne na palube 65 ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí boli určení na výmenu za ruských zajatcov. Celkovo bolo na palube 74 ľudí. Haváriu nikto neprežil.

Ruské ministerstvo obrany označilo pád lietadla za teroristický útok, ktorý pripísalo Ukrajine. Tá poukazuje na to, že Rusko neposkytlo žiadne dôveryhodné dôkazy na podporu svojich tvrdení.