Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Rusi tvrdia, že zadržali dvoch ukrajinských sabotérov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Ich cieľom malo byť zastavenie prevádzky jadrových reaktorov v elektrárňach, citovali ruské tlačové agentúry vyhlásenie Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Moskva 25. mája (TASR) - Ruská tajná služba vo štvrtok uviedla, že zadržala dvoch Ukrajincov, ktorí podľa nej plánovali útoky na jadrové elektrárne na území Ruska. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Sabotážna skupina z ukrajinskej zahraničnej spravodajskej služby... sa pokúsila vyhodiť do vzduchu 30 elektrických vedení" v Leningradskej a Kalininskej jadrovej elektrárni ešte začiatkom mája. Ich cieľom malo byť zastavenie prevádzky jadrových reaktorov v elektrárňach, citovali ruské tlačové agentúry vyhlásenie Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Cieľom sprisahania malo byť podľa nej spôsobenie "ťažkej ekonomickej ujmy Rusku a poškodenie jeho reputácie". Muži údajne strhli "stožiar s vedením vysokého elektrického napätia a podmínovali štyri ďalšie" v Leningradskej atómovej elektrárni nachádzajúcej sa zhruba 70 kilometrov západne od Petrohradu.

Podľa FSB taktiež nastražili výbušniny v blízkosti siedmich takýchto stožiarov napojených na Kalininskú jadrovú elektráreň, ktorá leží v Tverskej oblasti severne od Moskvy.

Ruské úrady zároveň uviedli, že v súvislosti s prípadom pátrajú po treťom mužovi ukrajinskej i ruskej štátnej príslušnosti. Zadržaní boli tiež dvaja Rusi, ktorí mali trojici pomáhať.

V bytoch podozrivých a ich údajných komplicov zaistila FSB zhruba 60 rozbušiek a 36,5 kilogramu výbušnín, cituje AFP.