Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rusko uistilo Bangladéš o spustení jadrovej elektrárne podľa plánu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a jeho bangladéšsky náprotivok A.K. Abdul Momen pred rokovaním na samite Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Jakarte v Indonézii vo štvrtok , 7. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Lavrov je vôbec prvým šéfom ruskej diplomacie, ktorý navštívil Bangladéš. Krátku návštevu Dháky absolvoval pred summitom skupiny G20, ktorý sa uskutoční v sobotu v Indii.

Dháka 8. septembra (TASR) – Moskva vo štvrtok uistila Bangladéš, že výstavbu jadrovej elektrárne v tejto ázijskej krajine dokončia načas napriek obavám, že západné sankcie voči Rusku by mohli projekt spomaliť. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

"Dnes sme konštatovali, že projekt pokračuje hladko, v súlade s časovým plánom, a dodávka a zavážanie prvého jadrového paliva sa očakávajú už v októbri," povedal novinárom v bangladéšskej metropole ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Lavrov je vôbec prvým šéfom ruskej diplomacie, ktorý navštívil Bangladéš. Krátku návštevu Dháky absolvoval pred summitom skupiny G20, ktorý sa uskutoční v sobotu v Indii.

Bangladéš stavia s finančnou a technologickou podporou Ruska jadrovú elektráreň v lokalite Ruppur na severozápade krajiny. Dva bloky, každý s výkonom 1,2 gigawattu, by mali uviesť do prevádzky v rokoch 2024 a 2025, píše DPA.

Vlani v decembri nepovolili ruskej lodi s vybavením pre elektráreň zakotviť v Bangladéši, pretože toto plavidlo podliehalo sankciám USA uvaleným po invázii Ruska na Ukrajinu.

Bangladéšska vláda následne zakázala v krajine všetkých 69 ruských lodí na americkom sankčnom zozname. Experti vyjadrili obavy, že to povedie k odloženiu dokončenia projektu v dôsledku narušenia dodávateľského reťazca.

Lavrov to však odmietol s tým, že od spoločností podieľajúcich sa na projekte majú uistenie, že dodávky budú prebiehať podľa harmonogramu.