Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Rusko ukončilo manévre Tichomorskej flotily

Ruskí námorníci stoja na palube bojovej lode, archívne foto. Foto: TASR/AP

Manévre sa konali v Japonskom, Ochotskom a Beringovom mori.

Moskva 20. apríla (TASR) - Rusko vo štvrtok ukončilo previerku bojovej pripravenosti svojej Tichomorskej flotily v podobe predtým neohlásených námorných cvičení. Oznámilo to vo štvrtok ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Nečakané manévre flotily so základňou vo Vladivostoku oznámil minulý týždeň minister obrany Sergej Šojgu. Zúčastnilo sa na nich viac ako 25.000 vojakov, 89 lietadiel a vrtuľníkov a tiež 167 plavidiel vrátane 12 ponoriek.

"Tieto cvičenia potvrdili vysokú pripravenosť Tichomorskej flotily odraziť agresiu prípadného nepriateľa z oceánu či mora," uviedol rezort obrany vo vyhlásení.

Manévre sa konali v Japonskom, Ochotskom a Beringovom mori. Ruské sily nacvičovali vyhľadávanie a ničenie ponoriek, ako aj odrážanie rozsiahlych raketových a leteckých útokov. Popritom útočili raketami, torpédami a delostrelectvom na ciele na súši i na mori. Na manévroch sa zúčastnili aj strategické bombardéry, ktoré v strednej časti Tichého oceánu simulovali útoky na nepriateľské ciele.

Cvičenia sa uskutočnili v čase zvýšeného napätia v takzvanom ázijsko-tichomorskom regióne. V oblasti nedávno prebehli spoločné vojenské cvičenia USA a Južnej Kórey, ktoré nasledovali po severokórejskom teste medzikontinentálnej balistickej rakety.