Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ruské jednotky pri ukrajinskej hranici sa chystajú na odsun

Satelitné snímky, ktoré majú ukázať veľkú ruskú armádu pri hraniciach s Ukrajinou. Foto: TASR/AP

V pondelok však Ukrajina, NATO, ako aj USA informovali, že zatiaľ nezaznamenali nijaké náznaky sťahovania sa ruských jednotiek od ukrajinských hraníc.

Moskva 20. mája (TASR) - Na rozkaz ruského ministra obrany Sergeja Šojgu sa jednotky, ktoré mali vojenské cvičenie v prihraničných oblastiach s Ukrajinou, vrátia do miest stálej dislokácie, informovali dnes agentúry ITAR-TASS a UNIAN.

Vo vyhlásení ministerstva obrany sa uvádza, že motostrelecké, tankové, delostrelecké, ženijné a ďalšie jednotky splnili celý komplex úloh v súlade s plánom bojovej prípravy na odľahlých polygónoch v prihraničných oblastiach. V rámci manévrov šlo aj o prehĺbenie spolupráce medzi jednotkami, ako aj nácvik streľby.

Návrat vojsk do miest stálej dislokácie sa uskutoční v dvoch etapách: jednotky a technika sa najprv presunú k miestu nakládky, kde sa na vlakové súpravy naloží vojenská technika. Vlakom sa do stálych posádok budú prepravovať aj vojaci.

Podľa ministerstva velitelia teraz upresňujú harmonogram odsunu, vojaci demontujú stanové tábory a pripravujú techniku na transport, vytvárajú kolóny automobilov a obrnenej techniky.

Ako spresnilo ministerstvo obrany, po návrate do miest stálej dislokácie budú jednotky pokračovať vo výcviku na polygónoch vo svojich výcvikových zariadeniach.

Moskovský Kremeľ v pondelok predpoludním informoval, že prezident Vladimir Putin dal ministrovi Šojgu rozkaz, aby sa vojská zapojené do vojenského cvičenia v Rostovskej, Belgorodskej a Brianskej oblasti vrátili do miest svojej stálej dislokácie.

Kremeľ dodal, že jednotky ukončili plánovanú jarnú fázu bojovej prípravy vojsk v spomínaných oblastiach a po návrate do kasární budú v príprave pokračovať na najbližších polygónoch (cvičiskách).

V pondelok však Ukrajina, NATO, ako aj USA informovali, že zatiaľ nezaznamenali nijaké náznaky sťahovania sa ruských jednotiek od ukrajinských hraníc.

O tom, že ruské vojská sa sťahujú z prihraničnej oblasti z Ukrajinou informoval Putin už 7. mája. Podľa družicových snímok, ktoré krátko nato zverejnila Severoatlantická aliancia a USA, vtedy nedošlo k žiadnemu odsunu ruských vojsk. Ich prítomnosť je pritom jedným z destabilizujúcich faktorov už aj tak napätej situácie vo východnej časti Ukrajiny, kde naďalej prebieha protiteroristická operácia vládnych síl proti separatistom, ktorí podľa Kyjeva majú finančnú i vojenskú podporu Moskvy, ktorá to rozhodne odmieta.