Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová žiada od Ruska objasnenie správ o jeho vojakoch na Ukrajine

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak v dnešnom telefonáte šéfky spolkovej vlády s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom.

Berlín/Moskva 27. augusta (TASR) - Nemecko požiadalo dnes ústami spolkovej kancelárky Angely Merkelovej Moskvu o objasnenie správ o prítomnosti príslušníkov ruských ozbrojených síl na ukrajinskom území. Stalo sa tak v dnešnom telefonáte šéfky spolkovej vlády s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom.

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta, ktorý po telefonáte štátnikov povedal, že Rusko musí prispieť k objasneniu spomínanej otázky a že Merkelová zdôraznila v telefonáte aj veľkú zodpovednosť ruskej strany za deeskaláciu a za kontrolu vlastnej štátnej hranice.

Kontaktná skupina, v ktorej má popri predstaviteľoch Ruska a Ukrajiny svojich zástupcov aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), by mala podľa kancelárky zintenzívniť úsilie o dosiahnutie prímeria a o efektívne zabezpečenie rusko-ukrajinskej štátnej hranice.

Podľa informácií z Moskvy sa telefonát uskutočnil z iniciatívy nemeckej spolkovej vlády.

Putin v ňom Merkelovú informoval o plánovanom vyslaní druhého konvoja s humanitárnou pomocou pre východnú Ukrajinu.

Na východe Ukrajina zadržali ďalšieho ruského vojaka

Na východe Ukrajiny zadržali ďalšieho ruského vojaka, ktorý sa priznal k poskytovaniu vojenskej podpory separatistickým povstalcom, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú štátnu bezpečnostnú službu SBU.

Podľa nej je 19-ročný vojak z motorizovanej brigády ruských ozbrojených síl. Počas vypočúvania uviedol, že jeho vojenská jednotka dodávala proruským separatistom na Ukrajine vojenské zariadenia vrátane rakiet typu Grad a obrnených vozidiel.

Spojené štáty dnes uviedli, že nové vojenské vpády na východnej hranici Ukrajiny naznačujú, že v dvoch ukrajinských mestách, Donecku a Luhansku, prebieha zrejme Ruskom riadená protiofenzíva. Povedala to dnes hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Jen Psakiová na pravidelnom brífingu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes povedal, že Rusko je pripravené vyslať na východnú Ukrajinu druhý humanitárny konvoj "hoci zajtra". Prvý ruský konvoj s humanitárnou pomocou vstúpi na územie Ukrajiny minulý týždeň bez povolenia Kyjeva. Peskov odpovedal na otázku novinárov, či Rusko plánuje vyslať na Ukrajinu ďalší konvoj.

Peskov sa vyjadril aj k dodávkam zemného plynu do Európy. Rusko podľa neho "bolo, je a bude spoľahlivým dodávateľom" zemného plynu do Európy. "Dúfame, že Ukrajina bude schopná zaručiť jeho nerušený tranzit," dodal v reakcii na varovania Kyjeva, že by Moskva mohla v zime odstaviť Európu od dodávok plynu.

Poľsko vyslalo na Ukrajinu prvých šesť kamiónov s pomocou tamojšej armáde


Prvých šesť kamiónov s úvodnou časťou poľskej humanitárnej pomoci pre ukrajinskú armádu je už na území postsovietskej republiky. Ich cieľovou destináciou mal byť Ľvov, respektíve kasárne ukrajinských ozbrojených síl v okolí tohto západoukrajinského mesta.

Informovala o tom spravodajská televízia TVN24 s odvolaním sa na armádne zdroje.

Poľské ozbrojené sily pripravili 320 ton humanitárnej pomoci, ktorej zloženie zodpovedá požiadavkám ukrajinskej strany a ktorú Poľsko poskytuje na základe bilaterálnej dohody zo 14. augusta. Pomoc bude distribuovať ukrajinská armáda. Poľská strana ukončí jej dodanie 28. augusta.

V prvej časti pomoci zo skladových zásob poľskej armády sú trvanlivé potraviny, matrace, deky a ďalšie artikle.