Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko upozornilo Bezpečnostnú radu OSN na masový hrob na Ukrajine

Odhalené telá v masovom hrobe pri uhoľnej šachte Kommunar v blízkosti dediny Nižňaja Krynka, 23 septembra 2014 Foto: TASR/AP

Podľa Vitalja Čurkina dostupné informácie berú do úvahy špekulácie, že civilistov chladnokrvne zastrelili ukrajinskí vojaci.

New York 30. septembra (TASR) - Rusko upozornilo dnes Bezpečnostnú radu OSN na masový hrob, ktorý bol nájdený 23. septembra neďaleko východoukrajinského mesta Doneck. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.

"Je očividné, že títo ľudia sa stali obeťami represálie - ruky zviazané za chrbtom, na hlave strelné poranenie a na mieste nájdené nábojnice kalibru deväť milimetrov sú dôkazom," odkázal Bezpečnostnej rade OSN Vitalj Čurkin, ruský veľvyslanec pri tomto orgáne.

Podľa Čurkina, ktorého odkaz bol zverejnený v elektronickom dokumentačnom systéme OSN, "dostupné informácie berú do úvahy špekulácie, že týchto civilistov chladnokrvne zastrelili ukrajinskí vojaci".

"Existujú správy, že dva dni pred objavením masového hrobu oblasť opustila jednotka 25. výsadkovej brigády ukrajinskej armády a prápor Ajdar. Oblasť bola pod ich kontrolou dlhú dobu," uviedol veľvyslanec.

Upozornil aj na skutočnosť, že objavenie masového hrobu zaznamenali členovia pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a zhodné údaje zahrnuli do svojej dennej správy.

Na snímke topánka je na zemi pred masovým hrobom, ktorý bol objavený neďaleko uhoľnej šachty Kommunar v dedine Nyžňa Krynka pri východoukrajinskom meste Doneck 23. septembra 2014.
Foto: TASR/AP