Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Rusko obvinilo zo smrti zamestnanca Červeného kríža ukrajinskú armádu

Tabuľa s nápisom Medzinárodný výbor Červeného kríža je poškodená po ostreľovaní v ukrajinskom meste Doneck na východe Ukrajiny 3. októbra 2014. Foto: TASR/AP

Rusko trvá na dôkladnom prešetrení tragédie a potrestaní vinníkov.

Moskva 3. októbra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že delostrelecký granát, ktorý vo štvrtok v Donecku na východe Ukrajiny usmrtil švajčiarskeho zamestnanca Červeného kríža (ČK), bol vypálený z pozícií ukrajinskej armády.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes vo svojej situačnej správe uviedla, že pracovník ČK mohol zahynúť po zásahu strelou vypálenou z raketového systému Grad.

Hovorca ruského diplomatického rezortu Alexandr Lukaševič dnes v Moskve zdôraznil, že Rusko trvá na dôkladnom prešetrení tragédie a potrestaní vinníkov. Upozornil na unáhlenosť reakcie Ukrajiny, ktorá sa okamžite snažila zbaviť zodpovednosti za smrť pracovníka rešpektovanej medzinárodnej organizácie.

Boje v Donecku

Lukaševič upozornil, že "v Kyjeve nechceli uznať očividný fakt: oblasť mesta Doneck, ktorá bola ostreľovaná, je na území pod kontrolou povstalcov, a samotné ostreľovanie sa viedlo z pozícií obsadených (vládnymi) silovými zložkami".

Incident zo štvrtka Lukaševič označil za hrubé porušenie medzinárodného humanitárneho práva a zopakoval, že Rusko trvá na dôkladnom prešetrení tragédie, ako aj na dôslednom uplatňovaní podpísaných dokumentov ohľadom riešenia krízy na východnej Ukrajine, ktoré v prvom rade počítajú so zastavením paľby.

Agentúra TASS s odvolaním sa na situačnú správu OBSE uviedla, že zamestnanci štábu Červeného kríža vo štvrtok okolo 18.00 h miestneho času zaregistrovali rýchlo sa približujúci zvuk sálv. O 15 minút neskôr informovali ženevskú centrálu, že ich pobočka dostala zásah a jeden zo zamestnancov pritom zahynul.

Kto je zodpovedný

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyjadrilo hlbokú ľútosť nad incidentom a vyslovilo sústrasť príbuzným a priateľom obete, pričom zdôraznilo, že osoby a organizácie zodpovedné za jeho smrť musia niesť trestnoprávnu zodpovednosť v súlade s normami ukrajinského a medzinárodného práva.

Obeťou je 38-ročný Švajčiar Laurent DuPasquier, ktorý na východ Ukrajiny pricestoval pred šiestimi týždňami, spresnil TASS. Predtým DuPasquier pôsobil v Pakistane, Jemene, na Haiti, v Egypte a na Papui-Novej Guinei.

V súvislosti s incidentom OSN vyjadrila znepokojenie nad eskaláciou bojov a nárastom civilných obetí na východe Ukrajiny. Ďalšie "tragické incidenty podčiarkujú krehkosť súčasného prímeria," uviedol generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý zo zodpovednosti za tragédiu nikoho explicitne neobvinil. Spomenul však, že ostreľovaniu osídlených štvrtí Donecka v stredu predchádzal útok na jednu z miestnych škôl, ktorý si podľa TASS-u vyžiadal deväť obetí a 30 zranených.