Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nové sankcie EÚ aj USA sa dotknú aj Putinových spolupracovníkov

Ruský prezident Vladimir Putin posiela bozk novinárom. Foto: TASR/AP

Lídri vyjadrili v spoločnom vyhlásení ľútosť, že Rusko nevyvíja tlak na proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Paríž 28. júla (TASR) - Lídri Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska a Spojených štátov sa dnes telefonicky dohodli, že podniknú ďalšie opatrenia proti Rusku za ukrajinskú krízu. Informoval o tom francúzsky prezidentský palác, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Lídri vyjadrili v spoločnom vyhlásení ľútosť, že Rusko nevyvíja tlak na proruských separatistov na východe Ukrajiny, aby si sadli za rokovací stôl, a ani nerobí kroky, aby sa zabezpečila kontrola rusko-ukrajinskej hranice.

Politici spomínaných veľmocí takisto pozorne sledujú, či Rusko poskytuje priamu vojenskú podporu separatistom na východe Ukrajiny, ktorí bojujú proti centrálnej vláde v Kyjeve. Vo vyhlásení to dodal úrad francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

"Za týchto podmienok päť hláv štátov a vlád potvrdilo svoj úmysel prijať nové opatrenia proti Rusku," uvádzalo sa vo vyhlásení.

EÚ dosiahla predbežnú dohodu o nových menách na sankčnom zozname za Ukrajinu

Diplomati Európskej únie dnes dosiahli predbežnú dohodu o zozname ľudí, vrátane spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina, a firiem, ktorých sa bude týkať zmrazenie majetku. Pôjde o súčasť prísnejších opatrení voči Rusku za jeho konanie na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatov EÚ.

Nový zoznam mien bude podľa očakávania zverejnený v utorok alebo v stredu a je doplnkom k zoznamu 87 ľudí a 20 organizácií, ktoré už podliehajú sankciám EÚ.

Traja diplomati pod podmienkou zachovania anonymity uviedli, že nemôžu poskytnúť podrobnosti, avšak medzi zaradenými na zoznam sú osoby a spoločnosti, ktoré podporujú destabilizáciu Krymu a jeho pripojenie k Rusku alebo z toho ťažia.

"Zoznam obsahuje jednotlivcov, spoločníkov a entity,"
povedal jeden diplomat. Jeho kolega vyhlásil, že zoznam "ešte právnicky cibria" a bude podpísaný v utorok, keď diplomati EÚ budú pokračovať v rozhovoroch.

Biely dom: USA uvalia na Rusko nové sankcie

Foto: TASR/AP
Biely dom očakáva, že Európska únia tento týždeň uvalí na Rusko nové sankcie týkajúce sa aj kľúčových sektorov ruského hospodárstva. Spojené štáty rovnako zavedú ďalšie sankčné opatrenia, uviedol dnes zástupca poradkyne amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Tony Blinken.

Nové sankcie sú podľa jeho slov potrebné, keďže Rusko napriek doterajším opatreniam a ich negatívnemu vplyvu na jeho ekonomiku nezastavilo podporu separatistov na východe Ukrajiny, pričom môže pripravovať dodávku výkonnejších rakiet do tohto regiónu.

Blinken dodal, že nedávne posilňovanie ruských jednotiek na hranici s Ukrajinou by mohlo byť zámienkou na tzv. mierové sily na východe Ukrajiny, pretože separatisti sa dostali pod tlak zo strany ukrajinskej armády, informovala agentúra Reuters.

Blinken hovoril s novinármi po tom, ako prezident USA Barack Obama rokoval s európskymi lídrami o ďalších krokoch pri riešení ukrajinskej krízy. V spoločnom telefonáte sa spojil s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, britským premiérom Davidom Cameronom a talianskym premiérom Matteom Renzim, dodáva agentúra AP.

Väčšina Nemcov podporuje tvrdšie sankcie voči Rusku aj za cenu strát

Viac než 50 % Nemcov je ochotných podporiť tvrdšie sankcie voči Rusku za jeho podiel na situácii na Ukrajine, a to aj v prípade, že by mohli spôsobiť "stratu mnohých pracovných miest" a spomalenie rastu nemeckej ekonomiky. Vyplýva to z telefonického prieskumu, výsledky ktorého zverejnil nemecký týždenník Der Spiegel. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Pre väčšinu Nemcov, ktorí sa na prieskume zúčastnili, sú prísnejšie sankcie za aktivity Ruska dôležitejšie než ekonomické záujmy," uvádza sa v správe.

Podľa spoločnosti pre prieskum trhu TNS-Infratest asi 52 % respondentov podporuje sprísnenie sankcií voči Rusku najmä potom, čo 17. júla havarovalo na východe Ukrajiny lietadlo malajzijských aerolínií letiace z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. TNS-Infratest uskutočnila prieskum pre Der Spiegel na vzorke 1000 ľudí v dňoch 23. a 24. júla.

Prieskum naznačuje, že nálady v Nemecku sa pomaly začínajú obracať v prospech tvrdších sankcií voči Rusku, čo donedávna ešte v krajine neplatilo. V minulých dňoch sa podobne vyjadrili aj niektoré nemecké podnikateľské organizácie. Ako napríklad povedal Eckhard Cordes, predseda nemeckého Výboru pre ekonomické vzťahy s východnou Európou, sú ochotní podporiť aj tvrdšie sankcie voči Moskve, ak prezident Vladimir Putin nebude ochotný spolupracovať na stabilizácii situácie na Ukrajine "Firmy sa prispôsobia tomu, o čom rozhodnú vláda a Európska únia. Ak povedia, že Rusko dostatočne nespolupracuje a musíme prijať tvrdšie sankcie, na 100 % to podporíme," povedal Cordes.

Ešte nedávno pritom on aj ďalší predstavitelia organizácií zastupujúcich nemecké podniky odmietali sankcie EÚ voči Rusku s tým, že by to v proexportne orientovanej nemeckej ekonomike mohlo spôsobiť stratu tisícok pracovných miest. Obávali sa aj zvýšenia cien energií v Európe. Export Nemecka do Ruska klesol za prvé štyri mesiace tohto roka o 14 % a Cordes varoval, že pokles obchodu ohrozuje v Nemecku asi 25.000 pracovných miest.

Neskôr ale Cordes aj ďalšie organizácie začali svoje postoje meniť. Dôvodom je zrútenie sa lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré vo štvrtok 17. júla letelo na linke z Amsterdamu do Kuala Lumpur, v oblasti kontrolovanej proruskými separatistami. Západné krajiny z tragédie obviňujú práve separatistov, ktorí mali lietadlo zostreliť protilietadlovým systémom Buk. Na palube bolo 298 ľudí, pričom haváriu nikto neprežil.

Britská vláda sa pre dianie na Ukrajine rozhodla bojkovať akcie Roka kultúry

Vláda Veľkej Británie sa rozhodla nezúčastniť sa na podujatiach britsko-ruského Roku kultúry.

Cieľom veľkolepého podujatia, v rámci ktorého by sa v oboch krajinách mali uskutočniť rádovo stovky nielen kultúrnych a umeleckých, ale aj športových a vedeckých akcií, bolo upevnenie priateľstva medzi národmi. Britská rada bude v účasti na akcii pokračovať, ostrovná monarchia však odriekla účasť na úrovni ministrov a vyšších štátnych predstaviteľov.

Príčinou rozhodnutia vládneho kabinetu v Londýne je, ako informovali tlačová agentúra Interfax-Ukrajina, internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda i periodika The Moscow Times, nedávna nezákonná anexia polostrova Krym Ruskou federáciou, ako aj jej pretrvávajúca podpora separatistom, destabilizujúcim situáciu na východe Ukrajiny.