Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Moskva vyšetruje ´genocídu ruskojazyčného obyvateľstva´ na Ukrajine

Zástupca ukrajinského ministerstva obrany kráča po poli, na ktorom ležia telá prikryté dekami pri dedine Blahodatne na východe Ukrajine 22. mája 2014. Foto: TASR/AP

Hovorca Vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin pre agentúru ITAR-TASS povedal, že vyše 2500 ľudí zahynulo v dôsledku útokov "raketových systémov Grad a Uragan.

Moskva 29. septembra (TASR) - Rusko začalo dnes vyšetrovať "genocídu ruskojazyčného obyvateľstva", ktorú podľa neho páchal Kyjev na východe Ukrajiny, informovala agentúra Reuters.

Podľa oficiálneho vyhlásenia ruského Vyšetrovacieho výboru je ruskojazyčné obyvateľstvo terčom útokov ťažkými zbraňami, pri ktorých v samozvanej Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike zahynulo vyše 2500 ľudí.

"Neidentifikovaní predstavitelia ukrajinského najvyššieho politického a armádneho vedenia, Národnej gardy a Pravého sektora dali príkaz na úmyselné vyhladenie ruskojazyčných občanov," uviedol Vyšetrovací výbor, ktorý sa zodpovedá len prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Hovorca Vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin pre agentúru ITAR-TASS povedal, že vyše 2500 ľudí zahynulo v dôsledku útokov "raketových systémov Grad a Uragan, neriadených leteckých rakiet s kazetovými hlavicami, taktických rakiet Točka-U a ďalších typov ofenzívnej výzbroje".