Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Hrozba vpádu Ruska na východ Ukrajiny sa zmiernila

Na snímke z videozáznamu žehná pravoslávny duchovný konvoju bielych nákladných áut na parkovisku v Alabine pri Moskve Foto: TASR/AP

Uviedol to poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Varšava 12. augusta (TASR) - Možnosť, že ruská armáda vpadne na východ Ukrajiny, klesla po tom, ako Moskva súhlasila s vyslaním konvoja s humanitárnou pomocou pod záštitou Červeného kríža. Uviedol to dnes poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

"Dnes sme v trocha lepšej situácii než pred niekoľkými dňami, keď sa zdalo, že hrozí, že konvoj pretlačia s ozbrojenou eskortou na ukrajinské územie," povedal Sikorski pre poľskú televíziu.

"Dnes musíme uznať, že ruské úrady podnikli dialóg s ukrajinskými úradmi a Medzinárodným výborom Červeného kríža," uviedol Sikorski, ktorého citovala agentúra Reuters.

Rusko odovzdá na Ukrajine záštitu nad konvojom Červenému krížu

Ruský humanitárny konvoj, ktorý mieri na východnú Ukrajinu, prekročí hranice iba pod záštitou Červeného kríža. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí.

"Po prekročení rusko-ukrajinských hraníc prejde konvoj pod patronát Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK)," uviedol príslušný vládny rezort v tlačovom vyhlásení, ktoré citovala agentúra Reuters.

Ukrajinské úrady dnes vyhlásili, že humanitárny náklad bude musieť byť preložený z ruských nákladných automobilov na vozidlá Červeného kríža. Moskva na túto požiadavku nereagovala.

Podľa ruských médií humanitárny konvoj pozostávajúci z 280 nákladných automobilov vyrazil z Moskvy, pričom mu bude trvať niekoľko dní, kým prejde približne 1000-kilometrovú trasu k cieľovej oblasti na východe Ukrajiny, kde pôsobia proruskí separatisti.

Správa Moskovskej oblasti uviedla, že pomoc okrem iného obsahuje 400 ton obilia, 100 ton cukru, 60 ton detskej výživy, 54 ton liekov a lekárskeho vybavenia, 12.000 spacích vakov a 69 prenosných elektrických generátorov.

Rusko požiadalo Nemecko, aby urobilo maximum pre úspech humanitárnej misie

Rusko vyzvalo dnes ústami šéfa diplomacie Sergeja Lavrova Nemecko, aby urobilo maximum pre úspech humanitárnej misie smerujúcej na východ Ukrajiny.

Ruský minister zahraničných vecí v telefonáte s nemeckým rezortným kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom podľa informácií rezortu diplomacie uviedol, že Rusko vyslalo humanitný konvoj do oblasti po dohode s ukrajinským vedením a Medzinárodným výborom Červeného kríža. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

Gruzínsko je pripravené pripojiť sa k medzinárodnej humanitárnej pomoci Ukrajine. V telefonáte s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom to dnes vyhlásil prezident zakaukazskej republiky Giorgi Margvelašvili, ktorý pripomenul, že aj jeho krajina bola už terčom agresie, preto veľmi dobre chápe komplikovanú situáciu, v ktorej sa v súčasnosti nachádza Ukrajina. Najvyšší gruzínsky predstaviteľ podľa ukrajinských zdrojov netajil znepokojenie v súvislosti s vývojom na východe Ukrajiny a smútok nad stratami životov, ale vyjadril aj podporu Ukrajine v jej boji za územnú celistvosť a nezávislosť.

Účasť Srbov v bojoch na Ukrajine poškodzuje Srbsko

Predseda srbskej vlády Aleksandar Vučič dnes v Belehrade kriticky reagoval na správy o účasti srbských dobrovoľníkoch v bojoch na východe Ukrajiny.

Podľa jeho slov ide o desiatky osôb, ktoré bojujú na oboch znepriatelených stranách a ktorí sú z 90 percent žoldniermi s odmenou od 1200 do 6000 USD (v prepočte od takmer 900 do takmer 4500 eur), píše tlačová agentúra APA.

Srbsko, ktoré poškodzuje účasť týchto ľudí na spomínanom konflikte, nemá žiadnu možnosť zákonného postupu voči ním, pripomenul premiér.

Ešte predchádzajúca srbská vláda Ivicu Dačiča navrhla začiatkom roka zmeny v platnej legislatíve, ktoré by umožnili potrestať väzením tak osoby podieľajúce sa na nábore dobrovoľníkov, ako aj ich samotných. Parlament v Belehrade však tento návrh zatiaľ neschválil.

Medzi Belehradom a Moskvou sú už tradične dobré bilaterálne vzťahy, takže neprekvapuje, že sa Srbsko odmieta pripojiť k sankciám uvaleným na Rusko zo strany Európskej únie, USA i ďalších západných štátov.

Obavy Francúzska

Ruský konvoj s humanitárnou pomocou, ktorý smeruje na Ukrajinu, môže byť pokusom Moskvy o stálu prítomnosť na území svojho susedného štátu, vyhlásil dnes francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

"Musíme byť nesmierne opatrní, pretože to môže byť zásterka, aby sa Rusi usadili pri Luhansku a Donecku a postavili nás pred hotovú vec... (Humanitárny konvoj) je možný a oprávnený len v tom prípade, ak to povolí Červený kríž," citovala francúzskeho ministra agentúra Reuters.

Ruská agentúra ITAR-TASS informovala, že z Moskovskej oblasti vyrazil dnes na juhovýchod Ukrajiny konvoj s humanitárnou pomocou. K zhruba 1000 kilometrov vzdialenej rusko-ukrajinskej hranici by mal doraziť o niekoľko dní.

Západ má obavy

Z Moskovskej oblasti vyrazil dnes na juhovýchod Ukrajiny konvoj s humanitárnou pomocou, informovala agentúra ITAR-TASS. Podľa nej konvoju potrvá niekoľko dní, kým dorazí k zhruba 1000 kilometrov vzdialenej rusko-ukrajinskej hranici.



Približne 280 nákladných áut vezie 2000 ton pomoci. Administratíva Moskovskej oblasti uviedla, že okrem iného obsahuje 400 ton obilia, 100 ton cukru, 60 ton detskej výživy, 54 ton liekov a lekárskeho vybavenia, 12.000 spacích vakov a 69 prenosných elektrických generátorov.

"Všetko bolo dohodnuté s Ukrajinou," citovala agentúra Reuters Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Západ sa však obáva, že ruská pomoc môže byť zámienkou pre inváziu na Ukrajinu. Podľa Kyjeva má Rusko na hranici rozmiestnených približne 45.000 vojakov. Severoatlantická aliancia považuje ruskú inváziu na za "vysoko pravdepodobnú". Niektoré západné krajiny sa domnievajú, že Putin by mohol poslať na Ukrajinu armádu, aby odvrátil porážku proruských separatistov.

Moskva oznámila, že humanitárnu pomoc doručí v spolupráci s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK). Organizácia v pondelok informovala, že predložila ukrajinskej a ruskej strane dokument o realizácii pomoci. Zdôraznila, že operácia si vyžaduje súhlas oboch krajín. MVČK taktiež potrebuje záruky bezpečnosti, keďže jeho pracovníci nepoužívajú ozbrojený sprievod.

Podľa OSN si štyri mesiace trvajúce boje medzi vládnymi silami a separatistami vyžiadali vyše 1100 mŕtvych vrátane civilistov. Takmer 850.000 ľudí utieklo zo svojich domovov, 730.000 z nich našlo útočisko v Rusku.

MVČK nepozná obsah nákladu

Z Moskovskej oblasti vyrazil dnes na juhovýchod Ukrajiny konvoj s humanitárnou pomocou. Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK), ktorý má koordinovať misiu, však nedostal informácie o obsahu nákladu.

Hovorca misie MVČK na Ukrajine Andre Loersch povedal, že hoci dosiahli všeobecnú dohodu o dodávkach humanitárnej pomoci, "nemá "nijaké informácie o obsahu" nákladiakov, ani o tom, kam majú namierené. "V tejto fáze o tom dohodu nemáme. Vyzerá to ako iniciatíva Ruskej federácie," dodal.

Ukrajina v pondelok oznámila, že súhlasila s humanitárnou misiou pod vedením MVČK. Úrad ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vo vyhlásení uviedol, že tento plán má aj podporu amerického prezidenta Baracka Obamu.

MVČK uviedol, že predložil Moskve a Kyjevu dokument, v ktorom sa konkretizuje spôsob realizácie pomoci. "Dokument takisto stanovuje, že ešte pred začiatkom operácie musí MVČK bezodkladne dostať od úradov Ruskej federácie všetky potrebné podrobnosti týkajúce sa pomoci - vrátane objemu a druhu položiek -, ako aj podmienky pre dopravu a skladovanie," uvádza sa vo vyhlásení organizácie.

Na Ukrajinu smeruje približne 280 nákladných áut s 2000 tonami pomoci. K zhruba 1000 kilometrov vzdialenej rusko-ukrajinskej hranici by mali doraziť o niekoľko dní. Administratíva Moskovskej oblasti uviedla, že pomoc okrem iného obsahuje 400 ton obilia, 100 ton cukru, 60 ton detskej výživy, 54 ton liekov a lekárskeho vybavenia, 12.000 spacích vakov a 69 prenosných elektrických generátorov.

"Všetko bolo dohodnuté s Ukrajinou," citovala dnes agentúra Reuters Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podľa agentúry AP nie je známe, či konvoj prejde cez hranicu do oblasti pod kontrolou separatistov, alebo do oblasti, ktorú ovládajú vládne sily. Separatisti majú v rukách najmenej 100 kilometrov hranice.

"Teoreticky by konvoj mal ísť do Luhanska cez Charkov. Tento konvoj je určený pre Luhansk, ale kam v skutočnosti pôjde, ešte uvidíme," konštatoval Andrej Purgin, jeden z predstaviteľov samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma pre agentúru Interfax-Ukrajina uviedol, že konvoj príde do Charkovskej oblasti - cez hranicu, ktorá je od oblastí bojov vzdialená.