Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Porošenko obvinil Rusko z agresie, avizoval personálne zmeny v armáde

Ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Naopak Rusko obvinilo kyjevské vedenie z odmietania priamych rokovaní s východoukrajinskými separatistami.

Kyjev 1. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes obvinili Rusko z rozpútania "priamej a otvorenej agresie", ktorá radikálne zmenila pomer síl na bojisku na východnej Ukrajine v neprospech Kyjeva.

V prejave prednesenom v prvý deň nového školského roka pred poslucháčmi vojenskej akadémie v Kyjeve Porošenko uviedol, že "agresia zo susedného štátu (...) radikálne zmenila situáciu v zóne bojov".

Ukrajinský prezident avizoval, že v súvislosti s minulotýždňovými veľkými stratami, ktoré utrpeli vládne sily počas ústupu z už vydobytých pozícií, dôjde v ukrajinských ozbrojených silách k personálnym zmenám.

Boje na východnej Ukrajine pokračovali aj dnes: vládne sily s proruskými separatistami viedli boj o kontrolu nad letiskom v Luhansku. Ukrajinské jednotky sa na základe rozkazu stiahli z letiska pri Luhansku, informoval hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Ukrajiny Andrij Lysenko. Podľa predchádzajúceho vyhlásenia armády ukrajinskí výsadkári bojovali proti "práporu ruských tankov" v snahe udržať letisko pod kontrolou.

Obvinenia Moskvy na kyjevské vedenie

Ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP
Putin dnes obvinil kyjevské vedenie z odmietania priamych rokovaní s východoukrajinskými separatistami, ktorým sa v uplynulých dňoch podarilo vytlačiť vládne vojská z ich doterajších pozícií.

"Súčasné kyjevské vedenie nechce viesť vecný politický dialóg s východom svojej krajiny," vyhlásil Putin podľa ruských agentúr v rozhovore pre britskú spoločnosť BBC.

Na margo aktivít proruských jednotiek Putin uviedol, že ich cieľom "je vytlačiť vládne sily z veľkých miest na východe krajiny". "Cieľom síl odporu je vytlačiť tieto ozbrojené sily a delostrelectvo, aby nemali možnosť strieľať po obývaných štvrtiach (miest)," vyhlásil ruský prezident.

Putin podľa ITAR-TASS v súvislosti s tým upozornil, že "v Európe sa snažia nevšímať si", že ukrajinské vládne jednotky ostreľujú štvrte obývané civilistami.

Ruský prezident upozornil, že sa začína veľmi dôležitý proces "priamych rokovaní". Pripomenul, že ide o výsledok intenzívneho úsilia ruskej strany, ako aj ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a európskych partnerov. "Bolo treba na tom dlho pracovať, ale nakoniec sa nám podarilo dohodnúť," vysvetlil Putin. "Teraz sa obnovujú kontakty," dodal.

Rokovania v Minsku

Sergej Lavrov
Foto: TASR/AP
K rokovaniam, ktoré sa dnes uskutočnia v bieloruskom Minsku, sa dnes vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý na pôde Moskovského inštitútu medzinárodných vzťahov poznamenal, že si od nich veľa sľubuje. Vyslovil nádej, že rokovania zástupcov Ruska, Ukrajiny, OBSE a proruských separatistov z východu Ukrajiny povedú k uzavretiu "okamžitého a bezpodmienečného prímeria". Zopakoval, že Rusko "urobí všetko, čo od neho závisí", aby presadilo politické urovnanie konfliktu za súčasného rešpektovania nárokov všetkých regiónov a politických síl na Ukrajine.

Šéf ruskej diplomacie tiež apeloval na stiahnutie ukrajinských vládnych jednotiek z pozícií, z ktorých môžu zasiahnuť civilné ciele, informovala agentúra Reuters.

Medzičasom dnes ukrajinské ministerstvo obrany ubezpečilo, že jeho jednotky nikdy neostreľovali mestá. Uviedol to dnes v rozhovore pre televíziu Ukrajina poradca ministra obrany Oleksandr Daniľuk.

Zdôraznil, že ostreľovanie miest, v ktorých "nie sú strategické formácie teroristov", by nemalo žiaden zmysel. Dodal, že aj v tých mestách, kde "teroristi" boli - ako v Slovjansku či Kramatorsku, vládne sily nepodnikli ani delostrelecké ani letecké útoky na miesta, kde sú civilisti.