Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruský humanitárny konvoj priviezol na Ukrajinu muníciu, tvrdí Tymčuk

Ruský humanitárny konvoj Foto: TASR/AP

Velenia oboch samozvaných republík - Doneckej i Luhanskej - súčasne apelovali na svojich ozbrojencov, aby šetrili strelivom a chránili vojenskú techniku, pretože dodávky z Ruska sa čoskoro prerušia.

Kyjev 22. septembra (TASR) - Napriek prímeriu na východe Ukrajiny naďalej pokračujú boje, za posledných 24 hodín boli pozície ukrajinskej armády ostreľované proruskými separatistami najmenej 40-krát, uviedli dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform.

Najzložitejšia situácia je v okolí Donecka, Debaľceva a Mariupola, informoval na svojej facebookovej stránke ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií.

Podľa jeho informácií "proruské a ruské sily" chystajú útok z dvoch smerov - smerom na Prymorsk a na severe nimi kontrolovanej zóny v Doneckej a Luhanskej oblasti.

V uplynulých 24 hodinách ostreľoval protivník pozície ukrajinskej armády z tankov, mínometov, diel, ako aj z ručných strelných zbraní. Ukrajinským vojakom sa podarilo odvrátiť všetky útoky, zlikvidovali aj snajperský oddiel.

Tymčuk súčasne informoval, že tretí humanitárny konvoj, ktorý na Ukrajinu koncom minulého týždňa vypravilo Rusko, doviezol separatistom aj muníciu.

Velenia oboch samozvaných republík - Doneckej i Luhanskej - súčasne apelovali na svojich ozbrojencov, aby šetrili strelivom a chránili vojenskú techniku, pretože dodávky z Ruska sa čoskoro prerušia. Ruské vojenské velenie údajne kolegom v tzv. Novorusku odporučilo, aby si zabezpečili vlastné opravárenské dielne. Podľa agentúry Ukrinform nové sklady a dielne začali vznikať v oblasti miest Snižne a Krasnyj Luč.

Obe strany v noci na sobotu v bieloruskom Minsku - v rámci zasadnutia kontaktnej skupiny - podpísali deväťbodové memorandum o spôsoboch riešenia krízy na východe Ukrajiny. Okrem rešpektovania prímeria sa v ňom spomína aj zákaz použitia všetkých druhov zbraní a podnikanie útočných akcií. Ukrajinské zdroje konštatujú, že proruské sily memorandum ignorujú. Ukrajinské vedenie v nedeľu oznámilo, že memorandum bude implementovať až vtedy, keď sa začne dôsledne dodržiavať dohoda o prímerí - tú obe strany podpísali aj 5. septembra. Zdroje NATO nedávno konštatovali, že prímerie na východnej Ukrajine sa dodržiava "len na papieri".