Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Z Ruska prúdia na Ukrajinu konvoje so zbraňami, tvrdia reportéri AP

Proruskí rebeli jazdia na tanku v meste Krasnodon, na východe Ukrajine Foto: TASR/AP
Ruskí výsadkári v akcii, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ukrajinská vláda a NATO niekoľkokrát obvinili Moskvu, že separatistom tajne dodáva ťažké zbrane. Moskva to však vytrvalo popiera.

Kyjev 26. augusta (TASR) - Počas niekoľkých augustových večerov vstúpili na územie Ukrajiny konvoje vezúce zbrane z Ruska. Napísala to dnes agentúra Associated Press, ktorej reportéri videli konvoje v oblasti mesta Krasnodon kontrolovaného proruskými separatistami.

Reportéri, ktorí sa v oblasti zdržiavali minulý týždeň päť dní, videli konvoje trikrát, ostatné dni ich vraj iba počuli.

Jeden zo separatistických bojovníkov pre AP popisoval, aké ľahké bolo previezť zbrane cez Rusmi kontrolovanú hranicu. Ruský pohraničník údajne nemrkol ani brvou nad konvojom, ktorý dokonca prevážal tank.

Ukrajinská vláda a NATO niekoľkokrát obvinili Moskvu, že separatistom tajne dodáva ťažké zbrane. Moskva to však vytrvalo popiera.

Vodca separatistov v Donecku Alexander Zacharčenko nedávno vyhlásil, že jeho jednotky posilnilo 1200 bojovníkov, ktorí absolvovali výcvik v Rusku. Separatisti podľa jeho slov mali vtedy k dispozícii 150 obrnených vozidiel, vrátane 30 tankov. Zacharčenko však tvrdil, že všetku túto techniku si separatisti vybojovali od ukrajinských vládnych jednotiek - čo však Kyjev odmieta.

Reportéri AP 17. júla informovali, že na ulici v meste Snižne videli odpaľovací systém SA-11 so štyrmi raketami zem-vzduch. O tri hodiny neskôr sa iba 10 kilometrov odtiaľ zrútilo lietadlo Malaysia Airlines s 298 ľuďmi na palube.


Ukrajinské sily zadržali desať ruských výsadkárov, tvrdí Kyjev

Ukrajinské sily zadržali v nedeľu v Doneckej oblasti desať ruských výsadkárov z 331. pluku 98. divízie. Informovala o tom v pondelok večer agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany.

Vojakov podľa rezortu zadržali s osobnými dokladmi a zbraňami približne 20 kilometrov od ruskej hranice. Mali oblečené vojenské uniformy bez insígnií. Agentúra UNIAN zverejnila aj ich fotografie.

Vyšetrovatelia zistili, že výsadkárov pred týždňom poslali vlakom z Kostromy do Rostova na Done.

Ukrajinský minister obrany Valerij Heletej podľa agentúry Ukrinform na Facebooku napísal, že rodiny výsadkárov už dlho "nie sú s nimi v kontakte a nevedia, kde sa nachádzajú."

Minister zároveň vyzval rodiny zadržaných: "Zoberte si ich z Ukrajiny, kde sú nútení umierať za súkromné záujmy hŕstky ľudí v Kremli, ktorým je ľahostajný ich osud, ako aj osud vašej krajiny."

Zadržaní ruskí výsadkári údajne prekročili ukrajinskú hranicu omylom

Ruskí vojaci omylom prekročili úsek rusko-ukrajinskej hranice počas hliadkovania a pri zatýkaní nekládli odpor, informovala dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na zdroj z ruského ministerstva obrany.

Podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Rusi prekročili hranicu v konvoji desiatok obrnených pechotných vozidiel, uviedla agentúra Reuters. Podľa nej ukrajinské bezpečnostné zložky zverejnili aj video s vojakmi. Jeden z nich, ktorý sa predstavil ako Ivan Milčakov, povedal: "Nevidel som, kde sme prekročili hranicu. Povedali nám, že ideme na trojdňový, 70-kilometrový pochod."

Ukrajinský minister obrany Valerij Heletej komentoval incident takto: "Oficiálne sú na vojenskom cvičení v rôznych kútoch Ruska. V skutočnosti sa podieľajú na vojenskej agresii proti Ukrajine."



Ukrajinská armáda zabila 247 "teroristov", tvrdí Kyjev
Sily protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny usmrtili za posledných 24 hodín 247 "teroristov" a zničili značné množstvo vojenskej techniky. Informovala o tom agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie tlačového oddelenia ATO.

"Za posledný deň straty nepriateľa predstavujú 247 teroristov, dva tanky, osem bojových obrnených vozidiel, dva raketomety BM-21 Grad, štyri autá a jedno delo," uvádza sa vo vyhlásení tlačového oddelenia ATO.

Agentúra RIA Novosti pripomenula, že v bieloruskom Minsku sa dnes stretnú lídri Ruska, Ukrajiny, Európskej únie (EÚ) a Eurázijskej ekonomickej únie (EEÚ). Budú diskutovať o kríze na Ukrajine a uskutočnia sa aj bilaterálne stretnutia.

Prípadná bilaterálna schôdzka medzi šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a jeho ukrajinským partnerom Petrom Porošenkom by bola prvá od začiatku júna, keď neformálne konverzovali vo Francúzsku počas osláv 70. výročia spojeneckého vylodenia v Normandii. Podľa agentúry RIA Novosti však stále nie je známe, či sa prezidenti v Minsku stretnú medzi štyrmi očami.