Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rusko je pripravené na minské rokovania o riešení situácie na Ukrajine

Ukrajinskí vojaci, archívne foto Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko avizoval ďalšie kolo rokovaní o riešení ukrajinskej krízy za účasti zástupcov Kyjeva, Moskvy, proruských separatistov a OBSE.

Moskva 8. decembra (TASR) - Poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov dnes potvrdil pripravenosť Ruska zúčastniť sa na schôdzke o riešení situácie na východe Ukrajiny.

Rusko podľa neho robí všetko pre to, aby sa rokovanie tento týždeň v bieloruskom Minsku aj uskutočnilo. "Myslím, že sa to zrealizuje," vyhlásil Ušakov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už minulý týždeň avizoval ďalšie kolo rokovaní o riešení ukrajinskej krízy za účasti zástupcov Kyjeva, Moskvy, proruských separatistov z východu Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Doteraz sa schôdzky kontaktnej skupiny konali v Minsku dvakrát, pričom zakaždým boli prijaté dokumenty, ktoré zdôrazňovali nevyhnutnosť prímeria. Obe strany sa zaviazali rešpektovať to, ale dohoda o zastavení paľby, dosiahnutá začiatkom septembra, sa prakticky denne porušuje.

Politický predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin na rokovaniach v Minsku dnes podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že schôdzka kontaktnej skupiny sa uskutoční tento týždeň - hneď po tom, ako Kyjev potvrdí program rokovania, vrátane dohody o prímerí, zrušení blokády Donbasu a uvedenia do platnosti zákona o zvláštnom štatúte tejto oblasti.

Agentúra UNIAN informovala, že kyjevskú vládu bude na rokovaniach zastupovať - tak ako doteraz - exprezident Leonid Kučma. Podľa Ušakova bude zástupcom Moskvy ruský veľvyslanec v Bielorusku Michail Zurabov.

Ušakov sa v rozhovore s novinármi vrátil aj k víkendovej schôdzke francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda s ruským prezidentom Vladimirom Putinom: podľa neho si Hollande "veľmi pozorne" vypočul argumentáciu Ruska, pričom - ako konštatoval Putinov poradca - "v mnohých bodoch sa naše názory zhodujú". Ako príklad uviedol spôsob, ako ďalej postupovať v záujme urovnania situácie na Ukrajine.