Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Medzi vládnymi silami a separatistami vznike nárazníková zóna

Proruskí separatisti a zástupcovia Kyjeva a Moskvy sa dnes v Minsku dohodli na ďalších opatreniach na upevnenie krehkého prímeria.

Moskva 20. septembra (TASR) - Proruskí separatisti a zástupcovia Kyjeva a Moskvy sa dnes v Minsku dohodli na ďalších opatreniach na upevnenie krehkého prímeria medzi ukrajinskými jednotkami a protivládnymi oddielmi na východe Ukrajiny.

Prímerie platí od 5. septembra, vo všeobecnosti sa dodržiava, aj keď sporadicky dochádza k jeho porušovaniu. Vzhľadom na to je ukrajinská armáda stále v bojovej pohotovosti.

Ukrajina a lídri proruských separatistov sa v Minsku dohodli na stiahnutí všetkých ťažkých zbraní do vzdialenosti 15 kilometrov z oboch strán frontovej línie, informoval v noci nadnes bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma. Vysvetlil, že tak vznikne 30 kilometrov široká nárazníková zóna.

Ukrajinský exprezident, ktorý bol zástupcom ukrajinskej vlády na rokovaní kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku, spresnil, že pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe rozšíri rozsah svojho pôsobenia aj na nárazníkovú zónu pozdĺž celej hranice Ukrajiny s Ruskom.

Kučma dodal, že obe strany sa dohodli aj na odsune všetkých zahraničných ozbrojených formácií z ukrajinského územia.

Predseda parlamentu samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Alexej Kariakin pre agentúru BELTA uviedol, že o osobitnom štatúte Donbasu sa nerokovalo - napriek tomu, že to bola jedna z hlavných tém schôdzky.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko súhlasil s uzavretím prímeria s proruskými separatistami po tom, ako sa im podarilo zvrátiť dovtedy úspešný postup ukrajinskej armády, ktorá v prudkých bojoch utrpela veľké straty. Kyjev, ale aj jeho západní partneri tvrdia, že za dobytím území kontrolovaných donedávna ukrajinskou armádou je aj Rusko, ktoré povstalcom údajne dopravilo zbrane a poskytlo viac než 1000 vojakov. Rusko však naďalej rozhodne odmieta, že by sa nejakým spôsobom zapojilo do vývoja udalostí na východe Ukrajiny.