Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rusko varovalo Ukrajinu pred vstupom do NATO

Zástavy členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) vejú pred sídlom aliancie v Bruseli. Foto: TASR/AP

NATO krajiny prijíma vtedy, ak sa domnieva, že "prispejú k bezpečnosti a stabilite v severoatlantickej oblasti". Podľa analytikov tak nie je prijatie Ukrajiny, destabilizovanej vojnou, pravdepodobné.

Moskva 25. novembra (TASR) - Oznámenie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o pláne vypísať referendum o vstupe Ukrajiny do NATO zvýši regionálne napätie, povedal dnes námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

"Som presvedčený, že oznámenie ukrajinského vedenia prinesie len ďalšiu eskaláciu situácie na Ukrajine," citovala Riabkova agentúra Reuters.

"Rozhodnutie o vstupe bude na základe celoukrajinského referenda," povedal ukrajinský prezident v pondelok počas návštevy Litvy.

Podľa spravodajskej stanice BBC Porošenko na spoločnej tlačovej konferencii s litovskou prezidentkou Daliou Grybauskaite bez podrobností konštatoval, že kritéria pre vstup sú "vypracované".

Stanica BBC uviedla, že podľa NATO neexistuje "pevný zoznam kritérií pre prizvanie nového členského štátu do aliancie". NATO krajiny prijíma vtedy, ak sa domnieva, že "prispejú k bezpečnosti a stabilite v severoatlantickej oblasti". Podľa analytikov tak nie je prijatie Ukrajiny, destabilizovanej vojnou, pravdepodobné.