Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prezidenti Ruska a Ukrajiny rokovali v Minsku o politike i ekonomike

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (v strede) víta ruského prezidenta Vladimira Putina (vľavo) a ukrajinského prezidenta Petra Porošenka (vpravo) pred ich rozhovormi v Minsku 26. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Zóna voľného obchodu i asociačná dohoda medzi Ukrajinou a EÚ predstavujú podľa Putina pre ruskú ekonomiku významné riziká.

Minsk 27. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin hovoril na utorňajšom stretnutí s ukrajinským partnerom Petrom Porošenkom v Minsku o nutnosti zastaviť krviprelievanie na Ukrajine.

Je však na Kyjeve, aby vypracoval podmienky prímeria so separatistami, uviedol Putin po skončení približne dvojhodinového rokovania.

"Hovorili sme o potrebe čo najskôr ukončiť krviprelievanie a o nutnosti prechodu k politickému riešeniu všetkých otázok," citovala Putina agentúra Reuters. Ak sa mierový proces začne, Rusko bude podľa neho robiť všetko pre jeho podporu.

Putin ďalej uviedol, že sa zaoberali aj mechanizmami pomoci obyvateľom Luhanského a Doneckého regiónu. "Nechcem predbiehať, ale v každom prípade niektoré dohody už máme," konštatoval ruský prezident.

Energetické otázky

S Porošenkom sa Putin tiež dohodol na pokračovaní rokovaní o energetických otázkach, vrátane sporu o dodávky ruského zemného plynu na Ukrajinu. "Úprimne povedané je to komplikovaná záležitosť. Dostala sa do slepej uličky, ale stále je potrebné o tom rokovať. Dohodli sme sa pokračovať v týchto konzultáciách," povedal Putin.

Šéf Kremľa v tejto súvislosti oznámil, že ministri energetiky oboch krajín budú 6. septembra rokovať s komisárom EÚ pre energetiku Güntherom Oettingerom o dlhoch Ukrajiny voči Rusku, ktoré z tohto dôvodu zastavilo 16. júna dodávky plynu svojmu západnému susedovi. Ukrajina je pritom hlavnou tranzitnou krajinou pre dodávky ruského plynu do západnej Európy.

Riziká pre ruskú ekonomiku

Zóna voľného obchodu i asociačná dohoda medzi Ukrajinou a EÚ predstavujú podľa Putina pre ruskú ekonomiku významné riziká. "Ak sa nám nepodarí dosiahnuť nejaké dohody a naše záujmy nebudú braté do úvahy, potom budeme musieť prijať opatrenia na ochranu našej ekonomiky," citovala Putina agentúra Interfax.

Pred stretnutím medzi štyrmi očami s Putinom rokovali obaja prezidenti aj s predstaviteľmi Európskej únie, Kazachstanu a Bieloruska. Účastníci týchto rokovaní podľa Porošenka podporili plán urovnania konfliktu na východe Ukrajiny. Ukrajinský prezident oznámil, že "okamžite" sa začnú konzultácie medzi pohraničníkmi a generálnymi štábmi oboch krajín. Porošenko zdôraznil, že prímerie musí mať dvojstranný charakter a budú naň dozerať zástupcovia monitorovacej misie OBSE. Ukrajinská strana trvá však na okamžitom prepustení všetkých rukojemníkov a potrebe uzavrieť hranice pre dovoz zbraní a vojenského materiálu z Ruska.

Putin a Porošenko sa v utorok stretli bilaterálne prvýkrát po takmer troch mesiacoch. Podľa bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka súhlasili s návrhom, aby trojstranná kontaktná skupina pre Ukrajinu zasadala v Minsku pravidelne.