Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Plán na uzavretie prímeria bude v čo najkratšom čase, tvrdí Porošenko

Podanie rúk prezidentov Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Petra Porošenka Foto: TASR/AP

Rokovanie za účasti najvyššej predstaviteľky zahraničných vecí a bezpečnosti EÚ Catherine Ashtonovej, ako aj lídrov Kazachstanu a Bieloruska boli podľa Porošenka náročné a zložité.

Kyjev 27. augusta (TASR) - "Plán" na uzavretie prímeria na východnej Ukrajine sa vytvorí v čo najkratšom čase.

Uviedol to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko po stretnutí so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v bieloruskej metropole Minsk. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Pripravíme plán na čo najskoršie uzavretie prímeria, ktoré musí byť svojím charakterom úplne obojstranné," uviedol Porošenko po rozhovoroch s Putinom.

Viacstranné rokovanie za účasti najvyššej predstaviteľky zahraničných vecí a bezpečnosti EÚ Catherine Ashtonovej, ako aj lídrov Kazachstanu a Bieloruska boli podľa Porošenkových slov "náročné a zložité".

S Porošenkom sa Putin dohodol aj na pokračovaní rokovaní o energetických otázkach vrátane sporu o dodávky ruského zemného plynu na Ukrajinu.

Šéf Kremľa v tejto súvislosti oznámil, že ministri energetiky oboch krajín budú 6. septembra rokovať s komisárom EÚ pre energetiku Güntherom Oettingerom o dlhoch Ukrajiny voči Rusku.