Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko sa nemohlo nečinne prizerať tomu, čo sa deje na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

V rozhovore pre program Nedeľňajší čas, ktorý dnes odvysielal Prvý kanál ruskej televízie, to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin .

Moskva 31. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval urýchlene ukončiť bojové operácie na východnej Ukrajine, aby "bol čas pripraviť sa na zimu".

V rozhovore pre program Nedeľňajší čas, ktorý dnes odvysielal Prvý kanál ruskej televízie, Putin poznamenal, že "okrem Ruska na to už nikto nemyslí".

"Prvou a nevyhnutnou podmienkou je zastaviť vojenské akcie a začať obnovovať infraštruktúru," apeloval Putin. Za ďalšie nevyhnutné kroky označil doplňovanie zásob, vykonanie opráv a údržby na všetkých zariadeniach a pripraviť sa na jeseň a zimu.

Putin v interview vyhlásil, že s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom sa zhodli, že situáciu na Ukrajine treba riešiť pokojne a že "chyby podobné uchopeniu moci násilím sa nikdy nebudú opakovať". Dodal, že práve "ozbrojené prevzatie moci" je "prapríčinou toho, čo sa teraz (na Ukrajine) deje". Na margo udalostí na Ukrajine povedal, že je to "dobrá lekcia pre nás všetkých".

Ruský prezident v súvislosti s Ukrajinou kritizoval Západ, ktorý si mal vopred "zrátať dôsledky svojho vplyvu" na túto krajinu a "premyslieť si aspoň jeden krok dopredu".

Uviedol tiež, že reakcia Ruska na udalosti na Ukrajine bola nevyhnutná. Rusko - nielen politické vedenie, ale aj národ ako taký - sa podľa jeho slov "nemohli nečinne prizerať", ako na Ukrajine "ľudí takmer popravujú". Vysvetlil, že reakcia Ruska bola nutná aj vzhľadom na príbuzenské väzby medzi mnohými Rusmi a Ukrajincami.

Najnovšie vyostrenie situácie v Luhanskej a Doneckej oblasti Putin v rozhovore vysvetlil ako dôsledok dramatického vývoja vnútropolitickej situácie na Ukrajine. "To, čo sa tam deje, je absolútne prirodzená reakcia ľudí, ktorí tam žijú a bránia svoje práva". "Chápete? Nie oni ako prví vzali do rúk zbrane," poznamenal Putin.

V súvislosti so sankciami uvalenými na Rusko západnými krajinami vyjadril Putin presvedčenie, že západní podnikatelia sú sklamaní rozhodnutiami svojich vlád. Putin upozornil, že firmy, ktoré sa z Ruska v dôsledku sankcií stiahli, budú mať problém vrátiť sa na ruský trh. Dodal, že Rusko o dodávkach potravín rokuje so štátmi Latinskej Ameriky a Čínou.

Peskov: Putin sa vyslovil za vnútroukrajinský dialóg, nie za štátnosť Novoruska
Hovorca moskovského Kremľa Dmitrij Peskov dnes pred novinármi spresňoval význam výrokov prezidenta Vladimira Putina, ktoré dnes odzneli v interview pre program Nedeľňajší čas odvysielaný Prvým kanálom ruskej televízie.

Peskov zdôraznil, že Putin vyzval na inkluzívne rokovania v rámci Ukrajiny, ktoré by mali definovať vzájomné vzťahy Kyjeva s východoukrajinskými regiónmi a nevyslovil sa za štátnosť Novoruska.

Hovorca dodal, že oblasti na východe Ukrajiny majú zostať súčasťou tohto štátu, a prebiehajúci konflikt označil za vnútornú záležitosť Ukrajiny.

"Toto nie je konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou," vyhlásil Peskov a na otázku, či Novorusko - ako v Rusku nazývajú ukrajinský Donbas - má zostať súčasťou Ukrajiny, odpovedal: "Samozrejme".

Kremeľský hovorca spresnil, že nevyhnutnosť začať čo najrýchlejšie vnútroukrajinský dialóg sa spomína vo viacerých dokumentoch prijatých v rámci riešenia krízy na Ukrajine, vrátane vyhlásenia, ktoré sa na úrovni ministrov zahraničných vecí podpisovalo v Berlíne.

Na otázku, či je možné predpovedať, kedy sa kríza na Ukrajine skončí, Putin v televíznom interview odpovedal záporne. "Nie. To vo veľkej miere závisí od politickej vôle súčasného ukrajinského vedenia," vysvetlil.

Západ obviňuje Moskvu z podpory proruských separatistov, ktorí na východnej Ukrajine bojujú proti vládnym jednotkám. Rusko tieto obvinenia odmieta.