Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sergej Lavrov informoval v Ženeve o záveroch rokovaní o Ukrajine

Ministri zahraničných vecí USA John Kerry (vľavo) a Ruska Sergej Lavrov na rokovaní v Ženeve Foto: TASR/AP

Účastníci schôdzky vyzvali všetky strany konfliktu, aby sa zdržali násilia, dôrazne odsúdili a odmietli všetky prejavy extrémizmu, rasizmu i náboženskej neznášanlivosti vrátane antisemitizmu.

Ženeva 17. apríla (TASR) - Ruská federácia súhlasila na štvorstranných rokovaniach o ukrajinskej kríze v švajčiarskej Ženeve s odzbrojením separatistických síl na východe Ukrajiny.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov informoval, že sa všetci zúčastnení, ktorí schválili dnes dokument o nevyhnutných krokoch v záujme deeskalácie napätia v krajine, dohodli na odzbrojení všetkých protizákonne ozbrojených zoskupení, o vrátení všetkých nezákonne obsadených budov právoplatným majiteľom, o uvoľnení všetkých ulíc, námestí a iných verejných priestranstiev vo všetkých mestách Ukrajiny. V krajine by mala byť vyhlásená amnestia pre všetkých účastníkov protestných akcií s výnimkou páchateľov ťažkých zločinov, dodal podľa agentúr RIA-Novosoti i DPA Sergej Lavrov.

Dokument schválený v Ženeva vyzýva k neodkladnému otvoreniu dialógu na Ukrajine za účasti regiónov v rámci ústavného procesu.

Spomínané kroky sú súčasťou harmonogramu, vedúceho k pokojnému vyriešeniu ukrajinskej krízy, ako sa na ňom dnes dohodli ministri zahraničných vecí USA, Ruskej federácie, Ukrajiny a šéfka európskej diplomacie, John Kerry, Sergej Lavrov, Andrij Deščycia a Catherine Ashtonová.

Účastníci schôdzky vyzvali všetky strany konfliktu, aby sa zdržali násilia, dôrazne odsúdili a odmietli všetky prejavy extrémizmu, rasizmu i náboženskej neznášanlivosti vrátane antisemitizmu. Zdôraznili, že problémy Ukrajiny si musia vyriešiť samotní Ukrajinci.


Kerry: Podnikli sme kroky na zníženie napätia na Ukrajine
Diplomati z Ruska, Spojených štátov, Európskej únie a Ukrajiny sa dohodli na krokoch zameraných na elimináciu násilia na nepokojmi zmietanej Ukrajine, uviedol dnes vo švajčiarskej Ženeve americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Šéf diplomacie USA uviedol, že všetko, čo sa na dnešných vyše sedemhodinových štvorstranných rokovaniach podarilo dosiahnuť, "predstavuje dobrý kus práce".

Kerry zároveň podotkol, že "slová na papieri" nebudú mať veľký význam, ak po nich nebudú nasledovať činy smerujúce k upokojeniu situácie v bývalej sovietskej republike.

"Očakávame, že Rusi dokážu, že to so znižovaním napätia myslia vážne," uviedol ďalej Kerry. Svojmu ruskému náprotivku Sergejovi Lavrovovi povedal, že ak nedôjde k zlepšeniu situácie na Ukrajine, USA nebudú mať inú možnosť, len uvaliť na Rusko ďalšie sankcie.

O federalizácii Ukrajiny ani o Kryme sa však na rokovaniach nehovorilo, uzatvára agentúra AP.

Ashtonová: EÚ sa bude usilovať pomôcť Ukrajine ekonomicky, finančne i politicky

Európska únia sa bude naďalej usilovať ekonomicky, finančne a politicky stabilizovať situáciu na Ukrajine. Po štvorstranných rokovaniach v švajčiarskej Ženeve, ktoré sa dnes skončili prijatím tzv. Ženevskej deklarácie, o tom informovala šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

Podľa jej slov stojí EÚ naďalej za jednotnou, suverénnou Ukrajinou, ktorej územná celistvosť bude zachovaná.

Ženeva bola, ako formulovala podľa ukrajinskej tlačovej agentúry UNIAN, dejiskom náročnej, ale produktívnej diskusie, cieľom ktorej bolo prispieť k deeskalácii napätia. "Myslím si, že je veľmi dôležité, že sa dnes začal proces dialógu," dodala.

Catherine Ashotnová zdôraznila úlohu OBSE a jej misie v nasledujúcom období a vyjadrila aj pripravenosť EÚ podporiť Ukrajinu v plnení jej záväzkov. Súčasne konštatovala, že na 25. mája naplánované prezidentské voľby sú najlepšou príležitosťou na vyjadrenie vôle ukrajinského národa.