Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Z Ukrajiny do Ruska ušlo tento rok zhruba 730.000 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tento počet naznačuje oveľa väčší exodus než štatistika federálnej migračnej služby Ruska, podľa ktorej do Ruska utieklo 168.000 osôb.

Ženeva 5. augusta (TASR) - Okolo 730.000 ľudí odišlo v priebehu tohto roka z Ukrajiny do Ruska v dôsledku bojov na východe Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Tento počet naznačuje oveľa väčší exodus než štatistika federálnej migračnej služby Ruska, podľa ktorej do Ruska utieklo 168.000 osôb. Ďalších 117.000 ľudí sú vnútorne presídlení na území Ukrajiny. Riaditeľ UNHCR pre Európu Vincent Cochetel na brífingu v Ženeve spresnil, že ide o počet, ktorý stúpa o 1200 denne.

Vo východoukrajinskom mestách Luhansk a Doneck sa medzitým situácia naďalej vyhrocuje, informovala agentúra DPA. Po týždne trvajúcich bojoch zostalo v Luhansku zhruba 250.000 ľudí bez dodávok elektriny a vody, uviedli miestne úrady, ktoré hovorili o "humanitárnej katastrofe" predovšetkým pre rodiny s malými deťmi a staršími ľuďmi. Mesto sa tiež údajne nachádza na pokraji "ekologickej katastrofy".



Aj Doneck už na základe naliehavej výzvy zo strany armády opúšťa stále viac ľudí; pozorovatelia nevylúčili ani bombardovanie mesta.