Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Rusko sľubuje úplné stiahnutie svojich vojsk od hraníc s Ukrajinou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pri východných hraniciach Ukrajiny, kde proruskí separatisti vyhlásili dve nezávislé republiky, Rusko v uplynulých týždňoch sústredilo tisíce svojich vojakov - podľa odhadov ich bolo do 40-tisíc.

Moskva 23. mája (TASR) - Námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov dnes vyhlásil, že Moskva v priebehu niekoľkých dní stiahne "100 percent" svojich síl rozmiestnených v oblastiach v blízkosti východných hraníc Ukrajiny.

Na otázku, či Rusko vyhovie výzvam zo Západu a stiahne svojich vojakov z prihraničných oblastí s Ukrajinou, Antonov pre agentúru Reuters povedal: "Uvidia to - 100 percent....nezostane tam po nás nič".

Podľa jeho slov Rusko vypravilo od ukrajinských hraníc do vnútrozemia, do miest stálej dislokácie, už 20 nákladných lietadiel a 20 nákladných vlakov s vojenským personálom a technikou.

Rozkaz, aby sa vojská zapojené do vojenského cvičenia v Rostovskej, Belgorodskej a Brianskej oblasti vrátili do miest svojej stálej dislokácie, vydal ruský prezident Vladimir Putin v pondelok.

NATO a jeho spojenci odvtedy viackrát deklarovali, že na ruskej strane spoločnej hranice s Ukrajinou nebadať náznaky odsunu. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vo štvrtok pripustil, že je možné pozorovať obmedzené aktivity ruských vojenských útvarov pri hraniciach s Ukrajinou, čo môže naznačovať ich odchod z doterajších pozícií.

Vrchný veliteľ síl Severoatlantickej aliancie v Európe (SACEUR), generál amerického letectva Philip Breedlove, vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bruseli povedal, že ruská vojenská sila pri ukrajinskej hranici zostáva napriek istému pohybu ruských vojsk veľmi veľká a hrozivá.

Pri východných hraniciach Ukrajiny, kde proruskí separatisti vyhlásili dve nezávislé republiky - Doneckú a Luhanskú, Rusko v uplynulých týždňoch sústredilo tisíce svojich vojakov - podľa odhadov ich bolo do 40.000. Kyjev a jeho západní spojenci tento krok vnímali ako prípravu na možnú inváziu na pomoc proruským silám, ako aj za nástroj stupňovania napätia na Ukrajine.

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl, generál Valerij Gerasimov, však dnes v Moskve vyhlásil, že v reakcii na posilnenie aktivít NATO v blízkosti ruských hraníc je Rusko nútené podnikať odvetné opatrenia.

Severoatlantická aliancia prijala v súvislosti so situáciou na Ukrajine celý rad opatrení, ktoré zdôvodnila nevyhnutnosťou zaručiť bezpečnosť spojencov. V ich rámci bolo posilnené letecké hliadkovanie nad Pobaltím, radarmi vybavené lietadlá patrolujú nad Poľskom a Rumunskom a do Baltického a Stredozemného mora priplávali ďalšie vojnové lode NATO.

Minister obrany Sergej Šojgu označil nárast aktivít ozbrojených síl USA a NATO vo východnej Európe, v blízkosti ruských hraníc, za bezprecedentný.