Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Pád meteoritu zranil vyše 1200 ľudí, jeho zvyšky ešte nenašli

Ruskí potápači začali v jazere Čerbakuľ hľadať úlomky meteoritu Foto: TASR/AP

Piatková katastrofa spôsobila poškodenia budov, ktoré postihli približne 100.000 ľudí. Celkové škody dosiahli približne miliardu rubľov (25 miliónov eur).

Moskva 16. februára (TASR) - Celkovo vyše 1200 ľudí zranil meteorický dážď v oblasti Uralu, pričom desiatky z nich museli hospitalizovať, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Jednu ťažko zranenú ženu prepravili osobitným lietadlom do nemocnice v Moskve. Väčšina zranených utrpela rezné rany, pretože tlaková vlna rozbila tisícky okien.

Meteorit, ktorý mal podľa odhadu vedcov z Ruskej akadémie vied hmotnosť približne desať ton a pohyboval sa nadzvukovou rýchlosťou približne 30 kilometrov za sekundu, explodoval vo výške 30 až 50 kilometrov nad Zemou silou jadrovej bomby.

Explózia meteoritu vyvolala aerodynamický (sonický) tresk, ktorý iba v najpostihnutejšom Čeľabinsku rozbil odhadom 100.000 metrov štvorcových okien.

Ruskí potápači začali v jazere Čerbakuľ hľadať úlomky meteoritu, ale ruské ministerstvo civilnej ochrany zatiaľ nemá správy o žiadnom náleze.


Galéria: Meteorický dážď zasiahol Ural


Čeľabinský gubernátor Michail Jurevič uviedol, že situácia je pod kontrolou. Piatková katastrofa spôsobila poškodenia budov, ktoré postihli približne 100.000 ľudí.

Celkové škody dosiahli približne miliardu rubľov (25 miliónov eur). Nasadené tímy pokračujú v úsilí zabezpečiť budovy, ktoré zostali bez okien pri teplotách zhruba mínus 20 stupňov Celzia.

Na kombinovanej snímke meteorický roj prelieta nad Čeľabinskom v piatok 15. februára 2013.
Foto: TASR/AP


Meteorit výrazne poškodil halu v Čeľabinsku

Meteorit, ktorý v piatok explodoval nad oblasťou Uralu, spôsobil výrazné škody aj na rýchlokorčuliarskej hale v ruskom meste Čeľabinsk.

Na prednej strane haly spôsobil výbuch meteoritu veľkú dieru, časť strechy je silno poškodená a sklené výplne okien rozbité. V hale sa navyše zrútilo druhé poschodie. Úrady zakázali vstup do okolia budovy.

Vlani bola rýchlokorčuliarska hala v Čeľabinsku dejiskom podujatia Svetového pohára, v roku 2015 by sa v nej mali uskutočniť ME vo viacboji. "Myslím si, že dovtedy sa všetky poškodenia podarí odstrániť," cituje agentúra dpa Holanďana Marnixa Wieberdinka, ktorý je manželom ruskej rýchlokorčuliarskej šprintérky Svetlany Kajkanovej, pochádzajúcej z Čeľabinsku.