Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ak budeme napadnutí, určite odpovieme, vyhlásil Lavrov

Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Situáciu na Ukrajine opísal Lavrov ako ďalší príklad toho, ako sa Washington snaží získať prevahu v geopolitickom boji.

Moskva 23. apríla (TASR) - Rusko podnikne protiopatrenia v prípade, že sa stane terčom útoku alebo budú ohrozené záujmy jeho občanov, varoval dnes v rozhovore pre spravodajskú stanicu RT šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Konštatoval, že Spojené štáty majú prsty v súčasnej patovej situácii na Ukrajine medzi vládou a jej odporcami.

Lavrov povedal, že zhromažďovanie ruského vojska pozdĺž hranice s Ukrajinou je v medziach medzinárodného práva. Odmietol, že by ruskí vojaci boli prítomní na východe Ukrajiny.

K najhoršiemu možnému scenáru v ukrajinskej kríze uviedol: "Ak budeme napadnutí, určite odpovieme. Ak budú naše záujmy, naše legitímne záujmy, záujmy Rusov priamo napadnuté, ako boli napríklad v Južnom Osetsku, nevidím inú cestu, než odpovedať v súlade s medzinárodným právom." K tomu dodal: "Útok proti ruským občanom je útokom proti Ruskej federácii."

Šéf ruskej diplomacie zároveň obvinil Spojené štáty zo snahy manipulovať situáciu. "Nie je dôvod nedomnievať sa, že Američania nerežírujú toto predstavenie," povedal minister v narážke na návštevu amerického viceprezidenta Joea Bidena v Kyjeve v čase obnovenia protiteroristickej operácie proti aktivistom na východe Ukrajiny. Doplnil, že pred Bidenom navštívil Kyjev šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan.

Situáciu na Ukrajine opísal Lavrov ako ďalší príklad toho, ako sa Washington snaží získať prevahu v geopolitickom boji. "Ukrajina je len jedným z prejavov americkej neochoty vzdať sa geopolitického boja. Američania nie sú pripravení pripustiť si, že nemôžu z Washingtonu sami režírovať predstavenia v každej časti planéty," dodal šéf ruskej diplomacie.