Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

John Kerry pri Berlínskom múre varoval pred návratom studenej vojny

John Kerry v Berlíne. Foto: TASR/AP

Zdôraznil, že Západ si neželá konfrontáciu s Ruskom.

Berlín 22. októbra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes v sprievode svojho nemeckého kolegu pred zvyškom Berlínskeho múru v hlavnom meste Nemecka varoval pred návratom studenej vojny v dôsledku krízy na Ukrajine a zdôraznil, že Západ si neželá konfrontáciu s Ruskom.

Kerry a Frank-Walter Steinmeier sa pred budúcomesačným 25. výročím pádu Berlínskeho múru stretli s nemeckými stredoškolákmi len o trocha staršími, ako bol Kerry, keď po druhej svetovej vojne žil v rozdelenom Berlíne, kde jeho otec pôsobil ako americký diplomat. Vtedy ešte nestál Berlínsky múr a 12-ročný Kerry jazdil na bicykli do sovietskej zóny mesta, ako dnes spomínal, pripomínajúc si kontrast medzi východnou a západnou časťou Berlína, viditeľnou aj na oblečení a správaní sa Berlínčanov.

"Aj ako dieťa som videl ten rozdiel, cítil som ho. Vydesilo ma to a rýchlo som sa vrátil nazad," dodal. "Bol to rozdiel medzi nádejou a zúfalstvom, medzi svetlom a tmou. Všimli ste si toho," citovala Kerryho slová tlačová agentúra DPA.

Kerry a Steinmeier položili veniec k pamätníku, kde sa nachádza jeden z posledných zvyškov Berlínskeho múru, zbúraného v roku 1990.

Po príchode na úrad vlády americký minister zahraničia nemeckej kancelárke Angele Merkelovej poďakoval za to, že stojí na čele diplomatického úsilia v ukrajinskej kríze aj ďalších záležitostiach.

Merkelová pred rokovaním s Kerrym povedala médiám, že Nemecko postupuje v súčasných krízach "v úzkej súčinnosti s USA". Jej slová podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA naznačili, že hnev Nemecka po minuloročnom odhalení, že USA odpočúvali Merkelovej mobil a sledovali nemecké komunikačné siete, už ustupuje.

Nemecký parlamentný výbor americkú špionáž naďalej vyšetruje.

Kancelárka uviedla, že s Kerrym chce hovoriť o boji proti extrémistom Islamského štátu, iránskom jadrovom programe, epidémii eboly a Afganistane, ako aj o Ukrajine, ktorú spomenula ako poslednú.