Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rusko: USA vďaka vojenskej prítomnosti na Blízkom východe riskujú

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a šéf Kabardsko-balkarskej republiky Kazbek Kokov počas stretnutia v Moskve 23. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Šéf ruskej diplomacie však zároveň uznal, že úsilie Washingtonu a Európskej únie je nevyhnutné na zabezpečenie diplomatického riešenia konfliktu medzi Izraelom a Hamasom.

Teherán 23. októbra (TASR) - Posilnenie vojenskej prítomnosti Spojených Štátov na Blízkom východe predstavuje riziko "eskalácie" konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. V pondelok to v Teheráne uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Lavrov v reakcii na kroky USA povedal, že "čím viac štát prijme tento druh proaktívnych opatrení, tým väčšie je riziko a nebezpečenstvo eskalácie konfliktu".

Šéf ruskej diplomacie však zároveň uznal, že úsilie Washingtonu a Európskej únie je nevyhnutné na zabezpečenie diplomatického riešenia konfliktu medzi Izraelom a Hamasom.

"Musíme konať na základe spoločného potenciálu krajín v regióne, Európskej únie a pravdepodobne aj Spojených štátov. Bez nich sa zaobídeme len ťažko," skonštatoval.

Lavrov navštívil Teherán z dôvodu rokovaní s regionálnymi partnermi ohľadom konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ktorý v septembri bleskovou pozemnou vojenskou ofenzívou získal kontrolu nad Náhorným Karabachom. O tento región sa Baku a Jerevan dlhodobo sporia.

Témou stretnutia v Teheráne bol aj izraelsko-palestínsky konflikt, ku ktorému majú účastníci rokovaní "veľmi podobné postoje", uviedol ruský minister zahraničných vecí.

"Rusko nesúhlasí so žiadnymi prejavmi terorizmu, žiadnymi prejavmi násilia v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom vrátane nevyberavého použitia sily," povedal Lavrov.

Americké ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že zvýšilo svoju vojenskú pripravenosť na Blízkom východe a nariadilo aktiváciu systémov protivzdušnej obrany v celom regióne. Tieto kroky sú podľa amerického ministra obrany Lloyda Austina reakciou na "nedávnu eskaláciu zo strany Iránu a jeho zástupných síl na celom Blízkom východe".