Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Útoky v ruskej Belgorodskej oblasti si vyžiadali ďalšiu obeť

Na snímke sú rozbité a zhorené autá po ostreľovaní z ukrajinskej strany v ruskom Belgorode v sobotu 16. marca 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajina ostreľuje Belgorodskú oblasť už niekoľko mesiacov, ale predošlý týždeň útoky zintenzívnila.

Moskva 20. marca (TASR) - Pri ukrajinských útokoch na ruskú pohraničnú Belgorodskú oblasť zahynul ďalší človek, informoval v stredu tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Gladkov ďalej uviedol, že školy v niektorých pohraničných oblastiach prejdú na diaľkovú výučbu. V utorok informoval, že z regiónu bude evakuovaných približne 9.000 detí.

Ukrajina ostreľuje Belgorodskú oblasť už niekoľko mesiacov, ale predošlý týždeň útoky zintenzívnila. Na tieto oblasti útočia v posledných dňoch aj proukrajinské milície vedené Rusmi, pripomína AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin v Kremli zároveň prisľúbil obnoviť bezpečnosť v ruských pohraničných oblastiach a uviedol, že jeho víťazstvo vo víkendových prezidentských voľbách je "prológom" k víťazstvu na Ukrajine.

"Urobíme všetko pre to, aby sme podporili ľudí, ktorí prišli o svoje podniky a domovy, urobíme všetko, čo bude možné," povedal Putin po oznámení výsledkov volieb, pričom ocenil "statočnosť" miestnych obyvateľov.

"Prvou vecou je, samozrejme, zaistiť bezpečnosť. Sú rôzne spôsoby, nie sú jednoduché, ale my ich urobíme," dodal bez uvedenia ďalších podrobností.

Útoky podľa AFP vyvolávajú v Kremli hnev a frustráciu, pričom ruské úrady sa snažia zľahčovať dosah svojej ofenzívy na Ukrajine na obyvateľov Ruska.