Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Rusko uvalilo sankcie na 18 britských občanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Terčom sankcií sa stal aj námestník britského ministra obrany James Cartlidge.

Moskva 12. februára (TASR) - Moskva uvalila v pondelok sankcie na 18 britských občanov vrátane špičkových akademikov či expertov na Rusko. Svojim konaním sa údajne pokúšajú démonizovať Rusko a rozdúchavať vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Sme nútení konštatovať, že rusofóbni britskí predstavitelia sa neštítia pokusov zdiskreditovať ústavný systém a spoločensko-politické procesy v našej krajine,"
uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. "Tzv. mozgové trusty pôsobiace na báze najväčších britských a západných vzdelávacích inštitúcií významne prispievajú k podvratnej činnosti Londýna smerovanej na Rusko," dodal rezort.

Terčom sankcií sa stali aj námestník britského ministra obrany James Cartlidge, zástupkyňa poradcu pre národnú bezpečnosť Sarah MacIntoshovej, riaditeľ ponorkovej flotily Simon Asquith, osobitný vyslanec Spojeného kráľovstva pre západný Balkán Stuart Peach, ako aj lordi Dan Hannan a Michael Ashcroft.

Medzi sankcionovanými akademikmi sú historici Orlando Figes, Norman Davies, Timothy Garton Ash, Rob Johnson, David Abulafia či odborníci vrátane Roya Allisona z Oxfordu, Graema Robertsona z Univerzity v Severnej Karolíne, Caldera Waltona z Harvardu a Jamesa Sherra z Medzinárodného centra pre obranu a bezpečnosť v Tallinne (ICDS).